Saturday, May 15, 2010

Cand copacii-ti sunt dusmani

foto: tree-pictures.com

Ma intreb de multe ori pana unde merge aroganta si trufia unora? N-am dispus niciodata de milioane ca sa-mi dau seama daca aroganta se naste in bogatie, dar s-ar putea sa aiba o legatura, daca nu directa, macar ascunsa.

Cazul 1 – taie 5 copaci inalti (plopi maturi)pe motiv ca-i luau vederea panoramica asupra fluviului. E vorba de unii cu conturile grase care traiesc pe insula « a coté de Downtown »

Cazul 2 – taie 6 copaci maturi (salcii) crescute pe malul raului pe motiv ca-i reteaza linia orizontului si nu mai are vedere la apusul soarelui…Se intampla intr-un orasel linistit si unde casele parca sunt desprinse din povesti cu zane, calesti si castele. Si in cazul asta ca si in cel precedent, protagonistii n-au cumparat vreodata ceva in rate.

Cazul 3 – De data asta, deranjant este un nuc batran, de vreo 30-40 de ani. Si acest nuc a ajuns sa fie « marul discordiei » intre doi vecini. Unul dintre ei ii reproseaza celuilalt ca nucul « ii murdareste » masina si driveway-ul cu frunzeele cat si cu nucile ce cad din el. L-au deranjat atat de mult ca l-a dat pe proprietarul nucului in judecata. Judecatorul a transat direct si corect: D-le, o data pe an e toamna cand cad frunzele si o data pe an se coc nucile, deci plangerea d-vstra n-are temei fondant, iar incriminatu’ n-are nici o vina daca vantul sufla si imprastie frunzele in curtea ta. Pomul ramane unde este! Si in cazul asta e vorba de unii ale caror case ar putea concura degajat pentru termenul de « fortareata »

Trebuie sa precizez ca in primele doua cazuri, pomii in speta nu erau ai lor (de parca ar mai fi contat!), erau ai nostri, ai tuturor, cresteau pe un spatiu public! De umbra si de racoarea lor ne bucuram noi, astia, ordinary people. Desigur ca i-a durut in pix de amenzi si de gura targului. Sunt genul care se cred buricul Universului.

Stau si cuget profund, oare cat de hain poti fi la suflet sa faci asa ceva? Ma intreb oare ce altceva mai pot dobora la fel de usor? Desigur, e o intrebare retorica. Si toate povestile astea mi-au lasat asa un gust amar!

12 comments:

  1. Hmmm, asta se întâmplă când tu, ca om, te consideri fiinţă superioară, arogantă, cu drept absolut de decizie, fără să ţii seama că, de fapt, omul face parte dintr-un ecosistem în care supravieţuim în concordanţă cu toţi cei implicaţi: natură şi fiinţe. Şi când fiecare om gândeşte aşa, apar conflictele şi disfuncţiile.

    ReplyDelete
  2. @Svea - adevarat ce spui. Insa ca sa poti lua astfel de decizii, eu zic ca trebuie sa-ti lipseasca multe la mansarda...

    ReplyDelete
  3. Cred ca banul e de vina ,banul transforma omul in bestie ,si mai ales banul facut cu foarte putin efort .Imi place foarte mult cum pui problema si mai ales felicitari, caci scrii foarte frumos.

    ReplyDelete
  4. @anonim - banii te schimba enorm, la unii schimbarea e direct proportionala cu nr. lor.

    ReplyDelete
  5. Oameni care nu inteleg Universul ca un tot care sufera pentru fiecare rau pe care i-l facem. Mai devreme sau mai tarziu, vibratiile raului produs se rasfrange si asupra lor, indirect.
    Am si eu niste plopi pe care i-am plans cand primaria a decis sa-i taie acum 2-3 ani. Din fericire, din trunchiurile lor s-au ridicat noi ramuri, si de la an la an cresc tot mai sus, aducand umbra si fosnet. Cand eram copil, in noptile de vara le ascultam frunzele, vorbind. Era ceva atat de binefacator, de linistitor, de magic!... Ceva ce nu uiti o viata. Spiritul copacului ramane in suflet, completandu-ti-l, intarindu-ti-l...

    ReplyDelete
  6. @acuarele - ase e. Eu personal n-as putea sa tai niciodata un pom!

    ReplyDelete
  7. Exact. unii cu bani au impresia ca li se cuvine totul. taie dupa bunul plac si nu-i intereseaza de nimic, lor sa le fie bine si atat.

    ReplyDelete
  8. @ruby - se pare ca asa se intampla cand dai peste bani, te interesezi din ce in ce mai putin la cel de langa tine, la natura... eu zic ca-ti pierzi sensibilitatea :))

    ReplyDelete
  9. @cristina - daca vroiam sa ma adresez "strainilor", imi scriam singura mesajele fie in fr. fie in engl. :))

    ReplyDelete
  10. Haha, bun asa, bun raspuns! Si eu am primit mesajul de la Cristina dar i-am dat ignore :) desi am gandit acelasi lucru! Detest programele de traducere automata, btw! :) Eu ma adresez celor de acasa! Cand o sa vreau "public" variat voi scrie in suedeza sau engleza! Corect! :)

    ReplyDelete
  11. Vad din comentariile de mai sus ca explicatie ar reiesi banii...hmmm...sant 17 ani de cand locuiesc aici (Montreal) si ani buni de cand traiesc cu o canadianca (engl.) .Am avut acum doua saptamani exact aceeasi problema cu vecina de deasupra,vroia sa taie copacii (5) din spatele curtii care da spre un teren de baseball (de altfel fain) pe motiv ca i-ar obstructiona vederea meciurilor (?!)-venerabila doamna e chiriasa iar proprietarul a facut din dorinta realitate.Nu sant entuziasmat de societatea cnd. dar iau lucrurile cu bune si rele asa cum sant,ca oriunde in lumea asta.Orisicum,sar direct la concluzie,in spatele politetii poleite de pe aceste meleaguri tre' sa fie un hau imens:in general fiecare traieste pentru sine aici pe sloganul "me,me & only me..." .Pe fondul de incultura generalizata,sloganul de mai sus asta da: hai sa tai copacii astia ca sant in plus,ia sa nu mai vina atatia emigranti,habar nu am de vecini,hai sa-i trag cu un divort (femeile) si sa-i iau totul nenorocitului (inclusiv copii),etc,etc...Asta e,sa auzim numai de bine...

    ReplyDelete
  12. @anonim - nicaieri nu-i o societate perfecta...Asta e.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails