Tuesday, January 19, 2010

Hai sa dau pe romani!

Sursa foto: justjared.buzznet.com

Uite asa imi zic uneori de vreo 5 luni incoace. Ani de zile n-am urmarit nici un post romanesc, n-am simtit nevoia, n-am avut curiozitate si nici chef. Am vrut sa ma feresc de dulitatea asta obscena – ziua cal, noaptea magar. Plus ca nu gasesc nici un interes in a freca manganul uitandu-ma la o politica ciudata ce se prezinta non-stop, de aveniti sau ne-aveniti. Insa, de vreo 5 luni, printr-un complex de imprejurari, sunt abonata la vreo 20 posturi romanesti. Trebuie sa recunosc ca la inceput am fost cuprinsa de o stare febrila si anxioasa, ca aproape nu ma recunosteam nici eu. Priveam, ma minunam si ma simteam penibil. Priveam pentru ca ma rodea curiozitatea, ma minunam pentru ca ceea ce vedeam sfida ridicolul si ma simteam penibil prin obsceno-absurditatea emisiunilor cat si a prezentatorilor care in mare parte n-au nici o legatura cu lumea ecranului, ajungand in platou prin cu totul alte mijloace decat cele evocatoare. Sunt cateva emisiuni care m-au traumatizat in aceste 5 luni: « pe mana soacrei », « fata lui tata » si urmeaza « nora pentru mama », « adio, dar te iubesc » si altele, care pe moment imi scapa titlul lor plin de inedit. Referindu-ma la primele doua, eu jur ca n-am urmarit in viata mea ceva mai de prost gust si incarcat de atata munte de cretinatate. Brrrr! Schimb canalul si peste ce dau ? Manele, divertisment interzis minorilor, dezbateri politice interminabilo-plicticoase unde mai nou se diseca pe toate partile flacara violet a transmutarii, trasnetul si atacul energetic. Mai departe, sarind pe canalele cu statusul « international » nu fac decat sa pun capat rabdarii inimaginabile de care-am dat dovada. Acolo, daca nu sunt bombardata cu obscenitati, depravati si divertisment de prost gust, in schimb aici simt cum imi este lezata inteligenta si bunul simt. Adica noi, astia din diaspora suntem atat de dusi cu pluta si atat de dornici sa vedem/auzim/simtim romaneste incat putem inghiti la greu emisiuni vechi si reluate. Adica ce si-au zis domnii directori, « lasa bai, ca le mai bagam un divertisment-doua ce le-am avut acum 6-8 luni, o manea, un cantec de jale si dor, o banateana si uite grila completa! Ei se uita oricum! » Imi vine acum in cap un post care are o lozinca de slogan in engleza, de parca romana n-o mai intelegea nimeni in spatiul carpato-danubian…

Mah, eu mi-am facut plinul de sictir tele-romanesc, zic pas de-acum si ma asez eu frumusel pe bara inca atatia ani cat am stat si pana acum. Mai dau o raita in urmatoarea decada!


30 comments:

  1. Nu cred ca sunt facute special pentru noi emisiunile - asta se difuzeaza si in Romania (stiu ca pentru canalele internationale sunt emisiuni speciale, ce vreau sa spun este ca sunt egal de inteligente)

    Am avut ocazia de sarbatori sa ma uit la 3 canale romanesti si am privit cu uluire/fascinatie/groaza. Rar o farama de profesionalism la prezentatori, in rest sunt clowni si baieti de cartier - sa nu mai zic de pitipoancele care se cred atat de destepte, spirituale si frumoase de crapa ecranul. Si e scump bre, ecranul asta. Schimbam programul deci.

    O sa ma repet la nesfarsit: eu nu inteleg ce se intampla in (si cu) Romania. Nu mai recunosc atmosfera, comportamentul oamenilor, accentul de cartieristi... nimic.

    ReplyDelete
  2. @Lola - Mda, deci n-am numai eu parerea asta! Ma gandeam ca mi-am pierdut eu niste judecati extrasenzoriale. Nu m-am lansat acum sa descriu pitipoancele ca nu mai sfarseam curand...Ca ai adus vorba de accent, am ramas ca la dentist de halul in care pocesc aia cuvintele; pe bune daca nu vorbesc mai bine ca ei (fara sa ma laud)!!!

    ReplyDelete
  3. cin'te-a pus ??/;)

    ReplyDelete
  4. @ww - nu-mi pare rau si nici nu strica in final sa mai iei pulsul asa din an in Pasti. lol

    ReplyDelete
  5. Mda, nu ma mir de ce ti s-a intamplat. Ultima data am vazut emisiuni romanesti in 2008 cand am facut o vizita de 1 luna acasa si sunt inca traumatizata. Anul trecut am fost pe acasa doar 2 saptamani, nu mai am cablu, asa ca am citit...si bine am facut. Am avut insa surpriza sa caut ceva in Jurnalul National pe net acum 2 zile si sa dau peste "atacurile energetice"; cred ca e mai bine sa nu scriu ce-am gandit despre cei din tara.

    ReplyDelete
  6. @Dana - nici macar nu stiu exact in capul caruia a trosnit ideea asta geniala de atac energetic si flacara violet... Si lasand la o parte nebulozitatea asta, vorbind strict de prezentatori - divertisment - mai mare jalea. Sincer, eu am fost mai mult decat uimita, pur si simplu nu-mi venea sa cred, ba mai mult, am avut senzatia c-am trait pe alta planeta anii astia...

    ReplyDelete
  7. interesat de un link exchange?

    ReplyDelete
  8. duduita la cei mai multi le place de aia sunt si emisiunile

    ReplyDelete
  9. Sunt venit de cateva zile in Canada.In ultima vreme,cand inca eram in ROMANICA,n-am mai urmarit mass-media.Dar pentru ceea ce se intampla acolo exista un termen si o definitie si anume:televiziunile s-au"otevizat".Totul vine de la stilul"OTV"="zeroTV",a lui"Dandiaconescuindirect"(si stilul si televiziunea).

    ReplyDelete
  10. @anonim 1 - sunt convinsa de asta lol
    anonim 2 - bine ai venit in Canada! cu otv e o adevarata isterie, imi imaginez...

    ReplyDelete
  11. Eu cred ca-n numele ratingului se fac si multe kestii,la care unii se uita de curiozitate,iar altii nici nu mai reusesc sa-si dezlipeasca ochii de pe ecran.

    ReplyDelete
  12. @anonim 3 - pai si pe mine tot curiozitatea m-a impins....:))

    ReplyDelete
  13. Da, e dureros ceea ce se intampla. Am scris la mine pe blog ce soi programe au dat de Revelion, ca intrai direct in depresie daca stateai sa le vezi.
    Cu exceptia catorva posturi (Tvr cultural, Hallmark, Minimax si nu prea mai stiu in rest), nu prea se merita sa deschizi tv-ul ca sa urmaresti vreunul. Si Tvr-ul se (mai) mentine inca in limite decente, dupa parerea mea.
    Ce se intampla in Romania? Jaf, la scara mare si de proportii. Incultura, parvenitism, rasturnarea valorilor. Renuntarea la bune maniere si la principii, abordarea stilului "nu conteaza, merge si asa". Iar pe ecrane asta se si reflecta... ce altceva?...
    Emisiunea "Altfel" a lui Liiceanu si Plesu de pe Realitatea a disparut, din lipsa de audienta. Si rau am suferit dupa ea.

    ReplyDelete
  14. @acuarele - N-am apucat sa vad emisiunea "altfel". Ce-am mai observat: daca n-au emisiuni de "divertisment" (pentru cine reuseste sa se amuze!), atunci fac politica. Se balacaresc, diseca firul in 14 mii si se acuza si nimic constructiv.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. @anonim - tocmai am sters mesajul tau. Du-te si canta-ti ratarea la alta masa. Have fun!

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. @anonim ratat - de cand e blogul asta facut n-am avut bifata optiunea de moderare la comentarii, pentru c-am mizat pe latura civilizata a unui caracter si asta pana sa dai tu peste blogul meu care nu faci decat sa virusezi tot locul pe unde treci.

    ReplyDelete
  19. Buna ziua. Vreau sa va spun c-am fost martor fara voie la aberatiile marlanesti ale acestui anonim. Chair ma intrebam cat o sa mai dea din el. Mie imi place cum scrieti si pentru mine cand intru pe blogul asta e mereu o sursa de umor cu gust. Ati face bine sa moderati conversatiile. Pe bloguri mai umbla si tampiti.

    ReplyDelete
  20. Nu sunt un fan de TVR dar restul programelor sunt vulgare si promoveaza incultura.Sunt asa de "naivi" in comentariile pe care le fac si-si dau mare importanta.Mi-e frica pentru copiii mei care sunt in tara ca televiziunea nu-i educa ci-i distruge.

    ReplyDelete
  21. @anonim - ptr toti anonimii blogosferei: va rog eu frumos scrieti-va numele. Cu atatia anonimi nici nu mai stii la care raspunzi! si ma scuzati, dar daca sunteti anonimul de mai sus, ma bucur c-ati revenit la postari mai civilizate, daca sunteti altul, mea culpa! Poate data viitoare va puneti si-un nume. :))

    ReplyDelete
  22. @Victor - multumesc pentru compliment. Chiar asta am facut, am pus moderare la comentarii. Sincer nu-mi place. As fi vrut sa fie liber ca si pana acum, insa nici nu mi-am imaginat ca mai exista specimene la care nu le faci nimic insa ei iti arunca cu kkt.

    ReplyDelete
  23. da foarte bun articolul!
    si eu am abonament la televiziunile romanesti,l-am mostenit ce-i drept dar si eu raman ingrozit de ce vad pe tv.emisiunile pe care le-ai enumerat m-au fascinat si pe mine,e incredibil de cate penibilitate sunt in stare televiziunile pentru un procent de raiting

    ReplyDelete
  24. @slim_shu - asa e, unii sunt fascinati de penibilitatile alea. Nu trebuie sa ai stofa de boem ca sa observi porcariile alea. Eu una m-am lecuit. :))

    ReplyDelete
  25. Hi, Purple Rain, azi am descoperit blog-ul tau, care m-a incantat. Am citit "pe nerasuflate" the following:
    - hai sa dau pe Romani
    - cat de mult mai ma simt roman
    - D-ale emigrantilor
    - Romanii mai cu mot decat oricine
    - Just people as I see them
    - Cumpana dintre ani si altele.

    Sunt gandurile sincere ale unei imigrante aflate in phase 4 si care nu se considera o dezradacinata a spatiului carpatin, care vede cu luciditate ce se intampla in Romania, dar si in Canada si care stie sa impartaseasca cu inteligenta si umor aceste ganduri/trairi pentru cititorii ei constanti sau ocazional.

    Imi /iti promit sa devin un cititor fidel

    Vladimir Dumitrescu in Ottawa, since 2004 and in California between 1999 - 2004, so a well quantified immigrant

    ReplyDelete
  26. @Vladimir - Ce pot sa mai spun...No comment! Bine ai venit si sper sa continui in aceeasi nota, desi trebuie sa marturisesc ca depun eforturi mari pentru a ma cenzura. :))

    ReplyDelete
  27. E bine k ai "dat pe romani" ca sa nu uiti de ce ai plecat :-D Iar dak unele din emisiuni ti se par comice prin stupiditatea lor iti recomand "cronica carcotasilor" care face un rezumat al gafelor si cretinitatilor, pt mine hilare, din aceste emisiuni. In legatura cu blogul tau tin sa te felicit; am dat peste el cautand pe google "emigrare canada"(sunt din Romania) si de vreo 4 ore tot citesc...deci alte complimente ar fi de prisos :-D

    ReplyDelete
  28. @Vlad - bine ai venit si multumesc!:) La cronica carcotasilor ma mai uitam, dar sporadic, din cauza orelor de difuzare si a decalajului. Nu prea ma nimeream cand "evoluau" :) Succese in ce-ti doresti!

    ReplyDelete
  29. Buna dragi romani din Canada.
    Sunt in Londra, Anglia.
    Mi-a placut ce a scris purplerain pe acest forum.
    Daca cineva vrea sa vb adresa mea de e-mail este romy_2003_ro@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. super , nu as fi putut sa fac o radiografie mai buna a ceea ce se intampla in tara ...............inca aici fiind , din nefericire pt mine
    e o jale , o otvelizare si o marlanie generala carei cu greu ii mai poate face fata orice om cu cei sapte ani de acasa

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails