Nu este cotat ca fiind un high–end cartier. Preturile la chirii sunt acceptabile. Este un cartier care a servit ca rampa de lansare multor emigranti. Unii au decis chiar sa ramana cu anii din cauza traiului si a facilitatilor mult la indemana. Datorita proximitatii fata de universitati si colegii renumite cat si faptului ca chiriile sunt foarte abordabile, CDN mai este numit si « student district ». Aici se afla renumitele Université de Montréal, Ecole Polytechnique de Montréal, HEC Montréal, Collège International de France cat si Collège Jean de Breboeuf (un renumit colegiu privat). Pe arterele principale (Cote des Neiges, Victoria, Van Horne si Queen Mary) se gasesc mai la tot pasul restaurante traditionale (indiene, arabe, chinezesti, vietnameze etc), mai gasesti magazinase sau hai sa le spun mici buticuri. Sunt intime, cochete, cu diverse elemente de decoratiuni sau haine specifice unei tari si nu numai, mai sunt magazinele alimentare traditionale, unde sincera sa fiu, desi nu inteleg mare lucru de pe etichete, sunt insa efectiv fascinata cand intru intr-unul chinezesc sau corean. Asta e Cote des Neiges.
Ca o ultima remarca! Este locul in care te vindeci de toate complexele (fizice sau psihice). Indiferent ce-ai imbraca sau cum iti sta bluza, freza sau fusta, sigur in strada intersectezi cel putin trei mai ciudati ca tine, si asta pentru ca diversitatea culturala si etnica atinge aici cea mai inalta cota.
Sunday, February 14, 2010
60 de nationalitati intr-un cartier
Si cand spun asta, nu ramane indoiala ca-i vorba de Cote des Neiges (CDN). Nu spun deloc aiureli cand declar ca-i cartierul cu cel mai mare numar de emigranti si in acelasi timp si cel mai populat, avand densitatea cea mai mare. Intr-o statistica, mai demult, citeam c-ar fi vorba de aproximativ 60 de nationalitati vorbitoare de 100 de limbi si dialecte diferite. Interesant. Cu toate astea, in afara casei toti vorbesc in majoritate o singura limba – engleza. Este un cartier anglofon, in ciuda eforturilor de a « franciza » emigrantii noi sositi. Dar n-a fost asa asa mereu. A fost un timp , acum cateva zeci de ani cand era numit de catre englezi « little french village ». Toate astea s-au schimbat de-a lungul timpului, putin cate putin. Amprenta si-au pus-o desigur oamenii care s-au asezat aici. Marturii ale epocii franceze stau : Oratoriu St Joseph, colegiul Jean Brébeuf, Faculté de Montréal si altele…Dar sa revin la pitorescul cartierului. Ca amplasament are o locatie foarte buna, chiar de invidiat. In primul rand se intinde la poalele lui Mont Royal, deci usor accesibil la cea mai frumoasa oaza de verde din Montreal (munte, lac, drumetii, vedere panoramica asupra orasului etc).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Si cand te gandesti ca in tara sunt 2-3 nationalitati si tot se cearta si nu se impaca!si acolo un cartier in armonie cu atatia oameni veniti de peste tot! De admirat!!!
ReplyDeletepostul asta a cazut la tanc. tocmai ma gindeam cam in care cartier sa ma mai mut la urmatoarea mutarea. sigur voi lua in consideratie CDN daca prind o oferta buna de chirie ;)
ReplyDelete@Gigi - da, asa cum ai spus, e de admirat. :)
ReplyDelete@prindemclipa - daca te interesezi din timp, sunt convinsa ca vei gasi ceva avantajos, iar ca locatie, vei fi aproape de tot (centru, scoli, parcuri, Mont Royal, spitale etc plus vreo 3 statii de metrou in zona)Si inca ceva, e o zona plina de romani. ;)
care ar fi avantajul sa traiesti intr-o zona plina de romani?
ReplyDelete@ daca ma intrebi pe mine, eu raspund: niciunul. Sunt insa altii care s-ar simti foarte bucurosi sa stie ca vecinul de palier sau de vis a vis e tot roman. O mai pui d-un chefulet, o tuiculita, mai ciocniti un ou de Pasti si tot asa...lol
ReplyDeleteSe simte din poze aerul curat!... ;)
ReplyDeleteCat despre romani, si eu am auzit la fel. Mai bine fara...
Unii dintre ei sunt transfugi. Altii au plecat legal. Unii cu viza; cei din urma n-au mai avut nevoie de viza. Multi dintre ei si-au lasat familiile in tara. Tin legatura cu cei ramasi acasa prin telefon sau prin internet.
ReplyDeleteCopiii lor acuza socul despartirii, dar nu indraznesc sa marturiseasca acest lucru. Pe dinauntrul sufletului apar rani care cu greu se cicatrizeaza. Privirile lor devin oteloase si reci. Se integreaza greu in colectivitate, iar unii abandoneaza scoala. Pe ei nu-i incalzeste cu nimic faptul ca parintii lor au plecat „dincolo” sa câstige bani. De ani de zile. Lacrimile si dorul lor nu fac toti banii din lume.
De trei ori pe an, stranierii se intorc acasa. De Pasti, de Craciun si in luna august. Isi ostoiesc dorul si se intorc inapoi. Cu banii câstigati isi construiesc case. Mari, cât mai mari. Pe care apoi nu mai pot sa le intretina. Sau isi mobileaza doar o camera, la parter; restul ramâne pustiu. Ca sufletele lor.
Cei care si-au dus familiile dincolo sunt bântuiti de gândul sa nu se mai intoarca. Chiar daca platesc chirii mari. S-au obisnuit cu traiul de-acolo, cu mirajul bunastarii. Cum sa vina ei inapoi la salariul minim pe economie? Ce conteaza daca toti banii care ii câstiga ii dau pe chirie, taxe si mâncare? La fel ca in tara.
In ultima vreme, putini reusesc sa agoniseasca ceva. Si chiar daca o fac, cu banii strânsi nu pot sa realizeze mare lucru in tara. Terenurile s-au scumpit exasperant. La fel si casele, si apartamentele. In unele zone, mai mult decât in Occident. Dar uita ca tot ei sunt cei care au impus acest ritm nebun de crestere a preturilor pe piata imobiliara, prin investitiile din ultimii 18 ani.
Prea putini dintre ei se gândesc sa inceapa o afacere in România, care le-ar asigura un trai decent. Prefera sa ramâna palmasi si sa lucreze pentru straini. Nu se prea gândesc ce vor face la vârsta pensionarii. Nici daca vor primi pensie nu se gândesc. Nu realizeaza ca, dupa ce li se vor slei puterile, strainii nu vor mai avea nevoie de ei. Vor importa alti stranieri, in puterea vârstei.
Cei mai multi invoca, pe buna dreptate, conditiile precare din România: salarii mici, servicii deficitare, infrastructura proasta, preturi mari. Dar statul e multumit, caci economiile lor injecteaza bugetul, an de an, cu miliarde de euro. Cei tineri se intorc infatuati acasa, de sarbatori, ca in tara nimanui. Ce respectau acolo, ignora aici. Conduc masini scumpe si isi imagineaza ca toata lumea e a lor. Daca sunt luati la rost de oamenii legii, devin violenti si nu inteleg de ce trebuie sa dea socoteala, ca doar ei sunt stranieri si au venit in tara cu euroi. Sunt tristi si saraci. Banii lor nu ii fac bogati, nici veseli. Acestia sunt stranierii.
http://dorinstef.blog.com/category/emigratie/
@Dorin - Cu tot respectul, articolul de mai sus nu se aplica la Canada. Aici lumea e selectionata in urma unor criterii bine stabilite, majoritatea covarsitoare au studii superioare iar ei se integreaza destul de bine de altfel au cu totul alt statut decat cei la care se face aluzie in enuntul de mai sus. Articolul face referire la emigrantii sezonieri din Italia, Spania eventual Grecia care intre noi fie vorba - vai de mama lor!
ReplyDeleteah, vecino :)
ReplyDeletede fapt ai vrut sa-mi arati alea -16C :):)brrr
e frumos, m-am plimbat pe acolo intr-un march, cand am venit pentru 3 zile , si atat s-a indragostit Ca de mine , de m-a tintuit inca 3 zile extra cu.... zapada:):) dar mi-a placut ( mai ales pravaliile voastre de blanarie) :)
si daca nu stiai :) hai la plimbare :)
http://photo.photojpl.com/tour/08feuxsurglace/08feuxsurglace.html
@WW - sa stii, apropo de termometru, astora le place sa aiba cat mai multe termometre afara :)) Ce link mistoo!!!! mercic. Pupici.
ReplyDeleteHai ma CDN are faima de cartier rau-famat...
ReplyDelete@Marius - de ce zici asta? Eu n-am auzit sa se'mpuste pe strada sau sa coexiste in gangs de rue. E bine stiut ca Bloods (rosii) sunt in Montreal Nord si RDP iar Crips (albastri) sunt la St Michel si Pie IX. N-am auzit de nici o confruntare de strada in CDN.
ReplyDeletePai tocmai din cauza ca sunt aproape numai emigranti...iar partea proasta este ca nu si-au lasat proastele obiceiuri acasa, sunt foarte multe persoane de culoare, nu ca asa avea ceva cu chestia asta, dar la fel, au preluat "modelul" american de comportament, nu prea iti vine sa iesi afara la 12 noaptea....In fine!
ReplyDeleteImi place in orice caz cum scri, poate ne vedem vre-o data la un citro! :p
@Marius - acum intre noi fie vorba, pe cati stii tu ca ies noaptea fara masina, asa doar de dragul promenarii? Lol :))
ReplyDelete