Saturday, June 26, 2010

Mijloace de locomotie

Pentru ca vara s-a instalat de o buna vreme, imi place mai mult ca niciodata sa iau pulsul strazii. Adica sa privesc cu ce straie noi s-a impodobit. Si aici ma refer strict la decorul locomotor, de orice natura ar fi. Mersul pe jos, pe doua roti, pe trei sau pe patru. Si ma opresc aici, ca inca n-aduc vorba de camioane ca sa trecem la alt numar de roti.

Vorbind de mersul perpedes, pentru mine, in perioada asta a anului e momentul ideal sa vad cam ce se mai poarta in materie de sandale si pantofiori. Si daca ma zgaiesc bine o zi –doua la tinerelele ce colinda Downtown –ul in mod cert ma pun in tema. Ah si c-am adus vorba, ce mult imi plac sandalutele alea tip gladiator. Am si eu doua perechi si sunt atat de comode ca-mi vine sa dorm cu ele!

Urmatorul mijloc de transport, e cel pe doua roti.

Si aici parca-mi vine sa amintesc mai intai frumoase motociclete care-au impanzit orasul si care-ti incanta ochii…Zau! Sunt convinsa ca te umpli de energie si adrenalina conducand un motor d’ala.

Motociclistii astia au o lume a lor, diferita complet de ceilalti co-habitanti ai soselei.

Despre biciclete, ai putea crede numai lucruri bune, dar nu-i chiar asa…Ok, sunt ecologice, nu polueaza, pedalatul face chiar bine la sanatate si muschi…Dar exista un dar. Nu exista o armonie de nici un fel intre biciclistii care merg pe strada, si soferii care conduc tot pe strada. De cele mai multe ori tandara ii sare prima soferului.

Biciclistii merg pe margine, dar nu pe langa bordura ci la o distanta de ea exact cat sa incetineasca circulatia pe prima banda. Cele mai safe si linistite pentru toata lumea sunt arterele care au delimitata o banda special pentru biciclete. In Montreal mai exista si bicicletele BIXI.

Le iei pe baza de abonament si le folosesti din mai pana in noiembrie non stop. Exista din loc in loc aceste diverse statii BIXI unde parchezi bicicleta. Fireste ca nu e nevoie sa aduci bicicleta in locul de unde ai luat-o. Fiecare-si face treaba si-o lasa la prima statie apropiata de el. Statisticile arata ca Bixi se bucura de succes.

Exista da si niste « masini » pe 3 roti.

Un fel de android intre motocicleta si masina. De altfel n-arata rau!

Si urmeaza clasicile masini printre care unele sunt decapotabile,

altele imense

altele atat de micute si delicate.

Ah, ca simpatice mai sunt fiaturile astea!

Altele sunt limuzine...

Acum este, de altfel, sezonul lor: nunti, petreceri, frumoasele graduation ball…Pretul variaza intre 300-600$/ora, depinde de marimea limuzinei si de ce poate oferi in interior.

Acestea fiind trecute in revista, daca-am omis vreun mijloc de locomotie specific unui oras, lista ramane deschisa si pentru generatiile viitoare. :)

16 comments:

  1. un roman din RomaniaJune 27, 2010 at 10:14 AM

    Buna ziua. V-am descoperit blogul si aproape la fiecare articol raman la fel de mirat si de impresionat. Acum ma gandesc ca acolo trebuie sa fie multa civilizatie sa-si permita orasul sa lase biciclete pe mana tuturor. Eu nu fac decat sa visez la vremuri mai bune care nu stiu cand vor veni. Salutarile mele.

    ReplyDelete
  2. @un roman - chiar ati scris cuvantul magic: civilizatie. Asta e. Cu ea incepe totul. Eu tocmai d'aia am plecat, n-am vrut sa-mi irosesc unica viata asteptand vremuri mai bune.

    ReplyDelete
  3. O lume cocheta si plina de farmec, tare frumos acolo la tine!... :)

    ReplyDelete
  4. @acuarele - ai dreptate. Unele chestii au un farmec aparte...

    ReplyDelete
  5. Wow...unde ai vazut Fiat-ul ala...ce tare! Am inteles ca de la anul vor sa aduca versiunea moderna si aici...e doar un plan...

    ReplyDelete
  6. @Marius - si mie imi place la nebunie. Nu mai stiu exact, dar undeva prin centru, sau daca nu, Old Port.

    ReplyDelete
  7. Interesanta ideea cu statiile de bicilete...

    ReplyDelete
  8. @muritorulderand - si cand te gandesti ca Bixi are tot mai multi adepti. :)

    ReplyDelete
  9. Nu pot sa cred ca nu ai spus nimic de canot/kayak.

    :)

    ReplyDelete
  10. @cuivre - pai eu am invitat pe toata lumea care are de adaugat cate ceva sa faca completarile. So, be my guest! :)

    ReplyDelete
  11. Asa e , sorry for that.

    Sunt debutant in ale canot-ului. :) Si numa la el mi-e gandu` ! :)

    ReplyDelete
  12. La mine in Elvetia mai sunt in trend inca trotinetele- zvelte, de aluminiu, electrice...e drept ca pe trotuar. Si eu am una :-)

    ReplyDelete
  13. @corina - sunt si pentru adulti?

    ReplyDelete
  14. Unii adulti folosesc trotineta, este vorba de una care se pliaza, e practica de exemplu cand ai de strabatut zi de zi o distanta mai mare de la gara la locul de munca...La voi nu a ajuns trendul acesta? Chiar duminica asta am vazut o femeie, mai in varsta chiar, care avea trotineta .)- se plimba de la stand la stand la o intinsa piata de vechituri.
    Salutari si sunt ca si tine, si cu gandul trist la tara noastra incercata in fiecare an de inundatii si alte catastrofe...Nu putem decat sa speram ca va fi odata si odata si acolo mai bine, mai normal mai ales pentru bietii oameni mai necajiti, ca de fapt ei sufera cel mai tare...

    ReplyDelete
  15. @corina - sincera sa fiu eu n-am vazut p'aici trotinete d'astea ptr adulti (ca ptr copii, le stiu bine :)). O sa fac un search pe net sa le vad si eu. :)

    ReplyDelete
  16. O sa-ti trimit o poza in curand...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails