Thursday, June 17, 2010

Montreal in sarbatoare

Odata cu inceputul verii, la Montreal incep si festivalurile. Aproape ca nu exista sfarsit de saptamana fara sa existe un festival. Weekend-ul trecut a fost pentru montrealezi si nu numai, unul foarte colorat si plin de energie. Soare, frumos, nici sufocant, nici ploaie, cativa nori exact cat sa nu te doboare un soare torid, turisti multi, foarte multi, localnici si mai multi, veselie, buna dispozitie, amuzament, ce mai ! Toate ingredientele sa-ti faci un sfarsit de saptamana memorabil, numai sa iesi din casa! La toate astea sa adaugam Formula Unu si….Cirque du Soleil. Da, circul e’n oras! Cool. Si nu orice circ, vorbim de Cirque du Soleil.

Pentru cine n-a auzit de el, e cel mai tare circ care exista la ora actuala in lume. Iar eu am de ce ma mandrii pentru ca sediul principal este in orasul meu. Cu o conceptie total diferita de traditionalul circ, fara animale, avand o coregrafie bazata numai pe oameni, pe acrobati. E mai mult decat un circ, e o arta in adevaratul sens al cuvantului. Incepand de la costume, muzica, prezentare in scena, acrobati, artisti, totul este lucrat la cel mai mic detaliu. Nimic nu este lasat la voia intamplarii. Numai costumele in sine sunt o oda adusa culorii si design-ului, ne-mai- vorbind de scenografie si muzica. Si da, am fost si i-am vazut evoluand in spectacolul Totem – un periplu al evolutiei umane. A meritat fiecare cent platit! À voir et à revoir, cum spunem p’aici. Cand s-a terminat, am servit masa undeva in Old Port, ca deh, eram aproape si tot eram porniti pe chef. Aici, am avut o surpriza si sincer, tare as avea nevoie de sfatul cuiva mai avizat ca mine. Ne-am comandat fripturile cu garniturile. Bun, nimic nou sub soare pana aici. In meniu era scris ca friptura vine cu salata casei. Nimic nou, nimic ciudat. Frumos chiar. Ne-am relaxat cu mic cu mare in asteptarea mancarii. Terasa, aer curat, meseni in fata si-n spate, trecatori, animatie multa. Invariabil ma uitam si-n farfuria altora, de curiozitate, ce le aduce, ce si-au comandat, si mai mult de plictiseala - ca de obicei mi se falfaie de strachina vecinului. Si uite asa, observ eu pe turtureii, ce-aveau masa cumva in diagonala cu a noastra, cum mananca ei salata verde goala. Adica doar salata. Fara alta farfurie in fata cu steak, cartofi, ciuperci, spaghete sau whatever. Nada. Ma, si mi-am zis eu, ce oameni! Ce tarie de caracter, sa te asezi la masa in buricul orasului si sa ceri doar o salata verde! Adica eu cu mintea mea gurmanda nu puteam nici macar concepe asa ceva. Si ma uit la ei si ma uit si cat de delicat mancau. Si’ntre timp ne-aduce si noua salatele. Noi, ca oamenii le-am lasat alaturi asteptand si felul principal, adica steakul &co. Si pe cand stateam noi de o buna bucata de vreme, se prezinta timid un ospatar si ne intreaba daca sa ne ia salatele in caz ca nu ne plac. Noi, mai socati ca niciodata, i-am zis ca nu, noi asteptam si carnea. Mai dragilor, sa n-o lungesc, noi trebuia sa mancam frunzele alea goale inaintea fripturii. Asa cerea protocolul lor. De aia turtureii de mai sus mancau frunzele goale, ei erau obisnuiti ai casei. Bref, in final din 2-3 furculite aruncate-n gura am razbit si frunzele alea, ceea ce insemna ca e timpul sa ne aduca friptura, pentru care de fapt asteptam. A fost frumos. Mi se intampla prima data in viata ca cineva sa aibe pretentia de la mine sa mananc frunzele de salata goale inaintea fripturii…

Si cum dupa o masa copioasa e bine sa faci un pic de miscare, ne-am aliniat si noi in rand cu puhoiul de gura casca pe Crescent si Peel, unde se serba Formula Unu.

Si uite asa ne-am plimbat in lung si-n lat, am facut poze ca adevarati turisti, am admirat niste dansatori si artisti de strada, masinile expuse, lumea, trecatorii, moda strazii, terasele, florile…

In fiecare an iesim la fel, acelasi ritual (mai putin circul) si de fiecare data ai crede ca-i prima data.

17 comments:

  1. He he draga Purple,

    Din ce scrii tu pe aici...esti venita de curand pe aceste meleaguri.
    Aici asa e traditia ( si in unele state in state :) ). Salata nu e ca salata noastra traditionala romaneasca. Se serveste pe post de entre. Si nu e ''frunze goale''. In cea mai elementara salada Cesar gasesti crutoane branza ( plus parmezan) si bacon. este foarte consistenta. In unele resto sunt foarte darnice platurile de salata.

    He he in alte resto, nu-ti serveste nimic pana nu termini salata. Chelnerul a fost un dragutz ca v-a intrebat. Cea mai buna salata ca entre e salata greceasca care contine printre altele si maslina si renumita feta greceasca. my2c

    O zi buna sa ai si cat mai multe iesiri si cat mai multe descrieri pe aici. ca noi te cititm. :)

    ReplyDelete
  2. @Cuivre - 1. - ce inseamna "de curand", un an, doi, o decada, doua? No way, numai de curand nu poti spune c-am venit.
    2. - cunosc bine salata cesar (de altfel una din preferatele mele :)) . Nu era vorba nici pe departe de asa ceva. Iar faptul ca m-am repetat de cateva ori cu "frunze goale" a fost exact ca sa elimin din start orice confuzie de acest gen. Ceea ce ni s-a servit erau exact frunze de salata verde cu un amestec de vinegrette, total diferit de o salata cesar, crutoane, pui, vinegrette, sosuri, sau grec cu rosii, ceapa, masline,feta si oregano, si sa nu uit delicioasa coleslaw. Nada. Si da, daca ceri entre o salata speciala, e de la sine inteles ca o mananc separat si in mod sigur daca cer o salata cesar nu mai am nevoie de alt fel de mancare. :)) Insa noi n-am comandat asta. :)) Pupici.

    ReplyDelete
  3. E chestie americana asta cu salata ca aperitiv, asa se serveste foarte frecvent. Poti sa le spui ca vrei salata odata cu friptura, n-au probleme cu asta. Si-s cam calici ca nu au pus si ei macar 2-3 rosii cherry si o felie de castravete. Sau se mai practica morcov ras.
    N-avem pretentii de caesar sau greceasca, alea de obicei au pret aproape cat friptura. :D

    Cirque de Soleil m-a facut sa vreau sa fug cu circul. :D Realmente, nu glumesc.
    Mai mult din lipsa de timp nu am ajuns sa-i mai vad in ultimii ani (desi si monetar este un efort, caci decat bilete proaste mai bine lipsa si-i vad pe DVD).

    ReplyDelete
  4. @Lola - nope, n-am avut nici o alta vegetala :( Ce ne-a indus in eroare a fost ca in meniu scria "the steak comes with our fresh salad"...Am crezut firesc ca avem friptura cu salata in acelasi timp. :)). Dar asta e, am mai invatat ceva. ;)
    Cat priveste circul, sa stii ca de aceeasi parere a fost si sotul meu, vorba aia, "mai bine dai un ban si stai in fata" , ei si bine-a mai fost. :)Nu mi-a scapat nici cel mai mic detaliu. Pot spune c-am devenit un fan al lor. Sunt geniali.

    ReplyDelete
  5. Sorry, nu am vrut sa sune ca o prejudecata. :)
    Si eu am fost surprinsa de traditia asta la inceput. Pana la urma imi place asa ...cu salata inainte. :P

    Dar parca o prejudecata tot am. De cand am aflat ca renumitul nostru circ este finantat de un Print din Levant. Ce circ. :)

    Seara placuta.

    ReplyDelete
  6. @Cuivre - Ne t'en fais pas!
    Am experimentat ceva nou. :) Pana la urma n-a fost deloc naspa cu salata la inceput. :) De circ, nu prea stiu la ce faci aluzie, la investitorii din Dubai? Pe mine ma lasa rece aspectul asta, spectacolul e tot ce ma intereseaza. O seara placuta si tie.

    ReplyDelete
  7. Interesant, dupa fotografii mi se pare ca totul e prea civilizat...prea cuminte, sa vii toamna undeva in S munteniei sa vezi peripetii ori lume pestrita ca sa nu mai vorbesc de circuri atat la propiu cat si la figurat.
    Mici sfaraind, pastrama de oaie, carnati proaspeti, bere locala si atata galgie de lasa in urma orice stadion plin cu vuvuzele cu lume pestrita ca la rasaritul civilizatiei umane.

    ReplyDelete
  8. @muritorulderand - he he he...aici pana si distractiile se desfasoara organizat. :) Si c-ai adus vorba, vuvuzelele alea ma scot din sarite! :))

    ReplyDelete
  9. Am avut ocazia sa vad circul asta cand eram in Tokyo, delegat cu serviciul. Nu m-am dus mai mult din considerente financiare si rau imi pare. Atunci mi se parea f scump biletul.
    Cat priveste salata eu am avut si surpriza sa mi-o aduca dupa ce-am terminat friptura, inainte de desert. In restaurantele cu eticheta de cand dai comanda ospatarul te intreaba cand preferi sa fi servit cu salata: inainte, in acelasi timp sau dupa friptura. Eu prefer s-o mananc mereu asa cum am crescut, salata si friptura in acelasi timp. Servus.

    ReplyDelete
  10. @Bob - despre Cirque du Soleil, nu te convingi cat sunt de buni, decat cand ii vezi cu ochii tai. :) Iar salata imi place s-o mananc exact cum spui si tu, odata cu friptura.

    ReplyDelete
  11. Draga mea, mi-ai trezit amintiri...acum opt ani eram si eu exact in aceasta perioada in orasul tau. Mi s-a parut asa de festiv, era si atunci circul, formula one, weekendul prelungit, ziua Tatilor si in plus Papa cel polonez in vizita...Altfel, nu mi-a placut orasul foarte tare, dar in zilele acelea calde, colorate avea un farmec special. Iti doresc un weekend placut si frumos:-)

    ReplyDelete
  12. @corina - pai cum bine ai sesizat, Montrealul nu exceleaza prin arhitectura care o intalnim in marile orase europene. Aici sunt bloculete, vilute, case stil victorian si nelipsitele zgarie-nori din centru. In schimb, Montrealul este renumit si faimos pentru spectacolele sale cat si pentru acel joie de vivre, de care vorbeam in alte posturi.:))Iarna este atat de lunga aici incat montrealezii au invatat sa se bucure la maxim in fiecare zi de vara.:)

    ReplyDelete
  13. Sunt convinsa ca au avut un spectacol extraordinar cei de la Cirque du Soleil, si ma bucur pentru voi ca ati avut ocazia sa-l vedeti indeaproape!...
    A fost frumoasa aceasta zi, la cat mai multe asemanatoare!...
    Eu in multime ca aceea din poze nu ma simt tocmai "la largul meu"... :) Trebuie ca la acest capitol esti mai rabdatoare ca mine... :)

    ReplyDelete
  14. @acuarele - da, n-am sa le uit curand spectacolul. ;)

    ReplyDelete
  15. salate first , cirque after :):)

    Cirque du soleil is awesome!!cccccccccc
    http://www.youtube.com/watch?v=lYaLLX_bF7c&feature=related

    ReplyDelete
  16. @Windy - am ochit ca-n decembrie dau alt spectacol in urbea mea. Poate ajung, ca tare as vrea.:)

    ReplyDelete
  17. M-am mutat aici:

    http://bucatariadevara.wordpress.com/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails