Thursday, July 15, 2010

10 prieteni

Aveti asa ceva? Faceti parte printre fericitii posesori de 10 prieteni buni? Si aici poate ar fi necesar sa intervin cu ce se intelege prin prieten bun- acel om pe care nu te sfiesti sa-l suni in toiul noptii si care la randul lui nu-ti inchide telefonul in nas sau si mai bine, nu te judeca.

Eu nu posed. Cu regret si amaraciune trebuie sa recunosc ca n-am. N-am cei 10 prieteni care, conform unor statistici si date recente, te-ar ajuta sa te refaci dupa o suferinta sau boala grava. Nu mai incape indoiala, cei ce pot numara pe degetele de la 2 maini, 10 prieteni, aceia trec mai repede peste dureri, depresii si boli, chiar foarte grave. De curand am citit un documentar care m-a pus serios pe ganduri. Articol in urma caruia n-am resimtit nici cat negru sub unghie vreo unda de optimism. Vindecarea noastra, de orice natura ar fi, sta sub semnul priteniei. Asta e adevarul gol golut. Prietenii iti incarca psihicul cu unde pozitive iar psihicul tau te ajuta la vindecare. Si cand ma candesc cat de fragili suntem…

Pentru ca n-am atatia prieteni ma felicit zilnic c-am renuntat la fumat si pentru ca mai nou, de doua luni alerg cam 6-7 km pe zi. Peste toate astea m-a pocnit si-o vointa, extrem de rara la mine, si aceea de a tine regim. Mananc kefir, adica mai bine zis beau, 2 kile de kefir pe zi, (facut de mine !) pentru c-am citit eu ca face bine la toate alea si chiar la slabit and so far so good. Mi-am vopsit si unghiile in verde. Am renuntat la rosu-grena si derivate si-am trecut la culori care inspira viata. N-am gasit alta mai nimerita decat verde, atunci verde a fost : la unghii, bluze, fuste, genti…Sunt in anul verdelui. A trebuit sa incep sa cobor panta ca sa realizez cat de pretioasa ne este sanatatea. Daca m-ar fi pus cineva acum 10 ani sa renunt la fumat si sa alerg zilnic 7 km i-as fi raspuns in secunda doi sa se duca dracului (si asta ca sa ma cenzurez un pic).

Numai cand o iei la vale realizezi ca n-ai termen de garantie etern. Nu-mi place sa ma repet, insa constat ca suntem atat de fragili…

24 comments:

  1. Ai dreptate, suntem fragili pentru că avem de unde alege şi, de multe ori, facem alegeri care ne consumă fizic şi psihic enorm. Dar e bine că vine o vreme când realizăm la ce ne expunem şi reuşim să ne facem ordine în gânduri şi, implicit, în viaţă şi alegem să ne salvăm.
    Felicitări pentru iniţiative, nu pot decât să te ajute şi să te întărească!

    ReplyDelete
  2. Hai sa numaram! Trebuie sa mai gasesti usor alti noua prieteni buni! Cat despre sunat, avand in vedere decalajul orar - putem sa intelegem si telefoanele in miez de noapte;)
    Kefir!! Uauuu! Unde ai gasit? Si noi vrem sa mai facem!
    6 km - la mai multi! 6 km si noi ii facem. Pe bicicleta... Gafaim numai un pic.

    ReplyDelete
  3. @Svea - daca am realiza si mai devreme, ce bine-ar fi!
    @Chirca - multumesc mult. Cu kefirul e o intreaga poveste. In final am comandat ciupercuta de pe net, uscata, si-am avut rabdare s-o reinvigorez. Acum e perfect. :) Si ce bun e!

    ReplyDelete
  4. 1-2 conteaza, nu?

    felicitari pentru lasatul de fumat si pentru alergat, eu am reusit sa ma las de fumat dar cu sportul e mai greu. acum merg la gym, de vreo cateva luni, sa vad cat m-o tine.

    cum faci kefir, ca sunt curioasa? eu il cumpar - e unul marca liberte care e bun, dar eu fiind dependenta de kefir devine scump. in plus, imi place ideea ca as putea sa mi-l fac eu cu manuta mea.

    ReplyDelete
  5. @light play - da, ai dreptate, cu sportul e mai dificil. Am zile cand "trag" de mine sa alerg, dar so far so good :)
    Si eu cumparam kefirul si e destul de scump a la long. Scrie-mi un e-mail la adresa din contact si-ti trimit linkul de unde mi-am luat eu kefir grains. (cultura cu care am inceput).

    ReplyDelete
  6. Nici eu nu numar 10 prieteni. Poate 2 asa mai de suflet. as fi vrut sa am mai multi, dar multi au fost, putini au ramas.
    M-ar tenta si pe mine sa-mi fac chefir singur. O sa ma interesez sa vad cum sa procedez. Sanatate!

    ReplyDelete
  7. @George - uite ca bine-ai zis, multi au fost, putini ramasi. Da, se aplica si la mine perfect. Cu kefirul nu-i mare filozofie, trebuie doar sa faci rost de cultura de inceput.

    ReplyDelete
  8. Buna
    Nu intamplator ai 'ales' verdele ...el reprezinta pe langa ideea de viata ,renastere si SANATATE .
    Succes in tot ce ti-ai propus !
    Sonia B ,Galati ,Ro

    ReplyDelete
  9. @Sonia - multumesc pentru gandul bun. Cred ca nimic nu-i intamplator. Sanatate multa si tie!

    ReplyDelete
  10. Eu cred ca cel mai important este sa nu cazi in capcana de a vrea neaparat sa ai 10(zece) astfel de prieteni buni. In sensul ca nu cantitatea conteaza , ci calitatea.
    Sa zicem, doar ca daca e sa ai de ales intre zece astfel de prieteni buni ...fac o paranteza aici, zis-a Chirca "hai sa numaram"..pai, hai sa numaram, stimabililor !, unul il am deja, eu sunt ala !, au mai ramas noua !...deci daca e sa alegi intre zece persoane pe care poti sa le suni la orice ora din noapte , sau doi pe care poti sa-i suni de cinci ori in acceasi noapte, ei, uite eu ii posed pe nefericitii aia doi ! Cu mine, trei muschetari, si uite-asa cucerim lumea !
    La modul serios acum, o admirabila remarca : cine se inconjoara de prieteni puternici ( spiritual) este un invingator...am luat reteta asta de viata de la un om care mi-a fost mai mult decat prieten...omul care mi-a fost indrumator si mentor si sprijin si mai presus de toate, ...tatal meu.
    Cat despre un prieten bun, e unul cu care imparti totul, dar absolut totul, fara conditie, caci prietenia, ca si dragostea pura si neslefuita nu cunoaste nici un fel de bariere : cu un prieten adevarat si de suflet imparti bucurii, si necazuri, moarte si viata, tristete si voiosie, un prieten iti este frate, un prieten iti este aliat, un prieten iti este cel mai serios si obiectiv critic, un prieten iti este omul …de langa tine.

    @ Purple Rain direct : ma bucur pentru initiativele tale…vorbeste unul care acum cativa ani nu putea sa fuga 1 km…acum am ajuns la 9 !...pe cand ne antrenam impreuna la semi-marathon ? :)

    ReplyDelete
  11. @quebecoisfier - frumoasa descriere a prietenului bun. Tind sa cred ca-i o specie pe cale de disparitie...
    Ha, marathon zici? No way!!!lol

    ReplyDelete
  12. BRAVO! Eu as fi multumita la lista de 10 cu 2...:-)

    ReplyDelete
  13. azi am citit undeva ca papaya ajuta la datul jos a grasimii nedorite

    ReplyDelete
  14. @corina - probabil ca nu nr conteaza ci calitatea. :)
    @prindemclipa - se prea poate...n-auzisem de papaya :)

    ReplyDelete
  15. E mult 10... :)
    Unul singur e periculos sa ai(in afara de persoana proprie), e ca si cum ai juca totul pe o singura carte...
    Macar 2 e bine. Dar de la 3 in sus mie imi suna tot mai dubios.... mai ales la cat de exigent ai dat definitia prietenului... omul ce se lasa deranjat la orice ora din zi si din noapte... Asa ceva e raritate...:)
    Mereu mi-a placut la tine grija fata de propria persoana!... Bravo!... :)
    Pupici.

    ReplyDelete
  16. @acuarele - pai da, cred c-am constientizat mai mult ca nicicand ca prietenul meu cel mai bun sunt in primul rand eu.

    ReplyDelete
  17. 10 prieteni? Nu e cam mult?

    ReplyDelete
  18. @cuivre - si eu sunt de parere ca-s multi. Chiar as fi curioasa sa cunosc pe cineva care se poate mandri cu 10 prieteni adevarati....

    ReplyDelete
  19. Buna,
    locuiesc in Canada, in Ontario mai precis. Cand am citit acest articol, mi-am dat seama ca nu numai eu sunt fara prieteni adevarati(nu ma refer la amici). Aici este foarte greu sa ai un prieten adevarat,(parerea mea) mai ales in randul romanilor. La inceput cand vin in Canada sunt ca niste catelusi nestiutori,neajutorati, s-ar imprietenii cu oricine ,fac pe sacrificatii ca ei au lasat in Romania vile si averi si servicii platite in euro(ceva peste 10000), si aici nu au nici o sansa sa duca viata la care visau din tara.Apoi, incetul cu incetul"acadesc" la o masina mai buna (de 2-3 ani),si in cazul in care nimeresc si un job mai bunicel,isi cumpara o casa, totul s-a terminat. Nu le mai ajungi la nas, pur si simplu te ocolesc ,nu te mai cunosc, ba te mai si vorbesc si cu asta basta.Fratilor, sa nu ma judecati gresit, am patit-o nu cu 1,cu mai multi. Sunt o persoana sufletista, imi place sa ajut si de aceea ,nu am evitat ca pe toti care au venit cu poezia "Stiti am primit adresa dvs si nr de telefon de la matusa, de la prietena sau vecina dvs.,etc" i-am ajutat cat am putut(i-am dus sa-si faca actele,sa-si inchirieze apt.,sa-si inscrie copii la sc.,sa se inscrie la sc de lb. etc). Deci asta este, eu nu mai cred in prietenia adevarata mai ales printre romanii veniti aici. Da in copilarie am avut prieteni adevarati, si ei mi-au ramas in continuare. Dar din pacate eu aici si ei in tara. Probabil intr-o zi am sa cunosc o persoana in care sa pot avea incredere si sa-l pot numi prieten. In rest numai bine.
    P.S. Persoanele care au lasat comentarii la acest articol se exclud din povestea mea (dovada ca rar mai gasesti romani cumsecade).

    ReplyDelete
  20. @Dany S - oare de ce nu sunt deloc surprinsa de ce spui? Imi suna atat de familiar...Cred ca din cauza mandriei ne numaram printre cele mai dezbinate comunitati. Toate cele bune!

    ReplyDelete
  21. Bună seara!( așa este la noi).
    Citindu-vă, deja, m-am încărcat cu energie pozitivă!
    Mulțumesc!

    ReplyDelete
  22. @incertitudini - bine ati venit. Ma bucur s-aud asta! :)

    ReplyDelete
  23. Citind postarea asta imi dau seama ca nu am fost - desi as fi putut sa fiu - unul din cei 10 prieteni ai tai.
    Am fost o prezenta oarecum eratica, uneori foarte aproape, alteori foarte departe...
    Nu pot sa-ti promit ca de acum incolo voi fi mai constanta, pentru ca ar fi absurd sa te mint. Tot ce pot sa zic e ca ma poti suna la orice ora din zi si din noapte (indiferent dupa ce fus orar). Si ca mi-esti tare tare draga...

    ReplyDelete
  24. @ananda - trebuie sa stii ca, according to my heart, eu stiu ca te pot suna la 3 noaptea si numai ca sa-ti spun ultimul banc auzit. Asta-i prietenie, da? nu nebunie! :))

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails