Monday, September 13, 2010

O plimbare in subteran

foto: montreal.streetviewtours.com

Ah, nu, nu ma bag in nici o mina, daca asta v-a sugerat titlul la prima citire. N-as intra in nici o mina nici daca m-ar plati cineva, mai ales dupa ce in fiecare zi vad la tv franturi din viata minerilor chilieni care-s blocati acolo si asteapta cu lunile sa-i traga afara…Saracii…Am auzit ca nu se poate face nimic mai devreme de Craciun…

Nu, eu vroiam sa povestesc putintel de marele nostru oras subteran, al celor din Montreal. Nici nu stiu cum de nu l-am amintit pana acum! Probabil pentru ca-i ascuns in adancuri…Am aflat chiar, ca-i cel mai mare complex subteran din lume. Se afla in (sau mai bine spus sub) Downtown si cuprinde 30km de tuneluri pe o suprafata de 12km patrati. Din 2004 apare in cartile si hartile turistice sub numele de RÉSO (de la reseau, retea in franceza).

Ei bine, nu e chiar un oras. Il numim asa mai mult generic. E mai degraba o retea de tunele subterane, frumos aranjate, prin care te plimbi si in care gasesti tot felul de buticuri, mall-uri, restaurante, banci, posta, cinematografuri etc…Se poate accesa prin 12 statii de metrou, 2 statii de tren (care deserveste suburbiile Montrealului) cat si 120 de puncte de acces din exterior. La randul lor, aceste tunele si pasaje sunt interconectate la diverse centre mari comerciale, la unele hotele si la anumite blocuri turn, asa zisele centre de afaceri. Nici macar nu-ti trece prin cap ce retea vasta si eleborata se afla sub picioarele tale cand te plimbi prin centru!

N-am studiat profund istoria acestui orasel, insa am convingerea ca la baza formarii lui a stat disperarea. Disperarea edililor ca pe timpul iernilor lungi si foarte grele oamenii preferau sa zaca la caldurica in confortul casei, decat sa iasa si sa consume. Cum iarna e lunga rau p’aici, comertul nu facea decat sa sufere. Atunci, zic ei, ce bine-ar fi sa avem un orasel in pamant, ferit de intemperiile naturii unde tot omu’ cu mic cu mare iese la cumparaturi si la plimbat, chiar si iarna! Zis si facut! Si ca tot am adus vorba de shopping, se gasesc aici faimoasele: The Eaton Centre, Cours Mont Royal, Complex Les Ailes, Place Montreal Trust si Place Ville Marie.

foto: panoramio.com
Cum dadeam de inteles mai sus, este foarte frecventat pe timpul iernii. O placere sa faci cumparaturi, sa te plimbi din magazin in magazin, sa mai iei o gustarica, un cico si asta cand afara te sufla vantul la -25C! Dar si vara e e la fel de placut, avand in vedere ca-i racorica si nici pomeneala de factor humidex (cine nu stie despre ce vorbesc, sa intre intr-o sera).

Practic orasul subteran este un excellent loc in care sa te fofilezi de vreme, oricare ar fi, un loc unde sa practici window shopping sau chiar shopping (fara window), fiecare dupa posibilitati.

11 comments:

  1. Foarte interesant! Ne-a placut sa ne mai "fofilam" putin prin RESO ghidati de postarea de mai sus. Mai ales sa ne inchipui cum e iarna ;)

    ReplyDelete
  2. E uimitor ce poate face omul...Nu am stiut ca e asa un gigant sub picioarele mele, cand ma plimbam acum vreo 8 ani prin orasul tau...
    In Zürich avem si noi un mini-oras subteran, care se numeste Shop-ville, iti dai desigur seama de ce...Pe langa magazine, buticuri, restaurante, mai sunt doua clinici, una de dinti si alta permanenta de urgente, fitness, cand si cand scena pentru spectacole etc. Nu stiu cum e la voi, dar mie in Zh mi se pare totul prea intunecat, prea inghesuit si stramt, nu pot sa petrec mult timp acolo, asta si fiindca eu sunt afara in elementul meu...
    Te salut si-ti urez o toamna frumoasa, calda, linistita, cu treburi duse la capat cu placere...:-)

    ReplyDelete
  3. @Amelia&Mihai - Sper sa mai gasesc locuri din imprejurimile mele pe care sa vi le prezint si in care sa ne fofilam virtual. :)
    @corina - N-am fost in Zurich nici pe strazi, nici pe sub strazi (lol) insa pot sa-ti spun ca in orasul nostru subteran nu este stramt, inghesuit, si nici intunecat. Ba din contra, sa vezi iarna ce decoratii si luminite sunt! :) Te pupic.

    ReplyDelete
  4. mai ramane sa echipeze si metroul cu conditioner si atunci calatoria cu metro si shoppingul va fi o placere. insa atunci cind, din mall intri in metro si te navaleste un val de caldura, nu-i placut de loc :/

    ReplyDelete
  5. @carpediem - acum ce sa zic, nu te navaleste chiar asa valul de caldura...sunt totusi ventilatoare in vagoane...:) zau asa...:))

    ReplyDelete
  6. cred ca putin mergi cu metroul... in zilele cu peste 25, ventilatoarele doar misca aerul cald dintr-un colt de vagon in altul. nimic altceva :) anyway, am inteles ca doar in Montreal, din orasele mari ale Canadei, inca nu exista sisteme de aer conditionat in transportul public, si nici nu se prevede in viitorul apropiat.

    ReplyDelete
  7. @carpediem - Nu mai merg de mult, da...:)

    ReplyDelete
  8. Imi imaginez cat de fain trebuie sa fie!... Cumparaturi, un film la cinema, o tratatie la restaurant si gata ziua (geroasa) de week-end!... :)Vorba fie-mii, iti vine sa te muti acolo!... :)(ii plac supermarket-urile)

    ReplyDelete
  9. @acuarele - sa stii ca ai dreptate. Poti petrece bine mersi un we intreg fara sa te plictisesti. :)

    ReplyDelete
  10. Dragi compatrioti, pot sa va spun ca mie unuia marele RESO m-a lasat cam indiferent.Ca dealtfel tot Montrealul.Infrastructura este cam de pe vremea lui Ceasca si cam peste tot e un santier, soselele naspa rau iar de poduri nici nu mai vreau sa-mi amintesc(stau pe Nun's Island langa Champlain).Magazinele nu ofera nimic spectaculos comparativ cu cele din Buc. iar oamenii in general mi s-au parut a fi mai degraba la vanatoare de celebrele deja "rabais" sau "savings", in fapt niste mari pacaleli.Poate e misto sa le vezi cu ochii unui turist, insa sa traiesti pe sub pamant fie el si RESO e o mare porcarie.Asa ca o sa-mi fac bagajele si o sa poop Canada cea prea mult laudata.

    ReplyDelete
  11. @Anonim - daca nu-ti place si nu-ti place, cam asta e...si pavate cu aur sa fie soselele si tot vei gasi ceva, poate atunci te-ar orbii stralucirea lor...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails