Saturday, January 15, 2011

Ruga la inceput de an

Am inceput anul ca tot omu’, numai cu intentii bune. Stiu din experienta anilor trecuti ca nu ma vor tine mult, de parca as fi sculptata dintr-un aluat nu prea bun. Ceva se intampla de-a lungul drumului, ceva imi pune bete in roate, ceva ma va retine, ceva , cineva sau al doilea Eu al meu. Si totusi stiu mereu ca in suflet pornesc cu cele mai bune ganduri. Undeva ma pierd. Degeaba dau cu piciorul de parchet, degeaba ma privesc trist in oglinda, degeaba invinuiesc astrele sau cei ce-mi sunt aproape… Degeaba imi spun ca nici anul asta nu-i anul meu, ca inca stelele nu s-au aliniat pentru mine, ca poate la anul va fi mai bine, ca poate cine stie...mi se va schimba traiectoria. In ultimul timp am avut sansa sa vad niste filme destul de interesante psihologic, in legura cu acel butterfly effect. Si am inceput sa ma analizez retroactiv, sa-mi imaginez scenarii ale vietii mele, daca la un anume moment as fi reactionat altcumva. Si nu e vorba numai de ce am ales, e vorba de cuvinte, de raspunsuri, de taceri sau de priviri, care uneori ucid sau dau viata…Si-mi pare rau ca nu pot sa ma opresc la o rascruce, sa aleg un drum si la un moment dat sa ma intorc si sa pornesc pe altul…Imi pare rau, ca pentru unele teluri care le am in cap, nu mai am timp suficient sau energie. Si asta pentru ca, degeaba ajungi pe podium, daca n-ai timp si ragaz pentru a te bucura de realizare si premiu.

Dar eu sunt bine acum. So far so good. Am facut primul pas, cel mai greu, in drumul lung ce l-am ales, acela de-a invata mandarina. Azi am fost atat de bucuroasa si surprinsa. Intamplator, pe o cutie de prajituri chinezesti am recunoscut un caracter – luna (luna ca astru). Era vorba de o prajitura traditionala a lor, prajitura lunii. Si ca sa ma ajute la memorare mi-am luat si papuci rosii chinezesti (frumosi foc!!!), beau ceai verde si negru chinezesc iar cand timpul imi permite, fug repede in orasul chinezesc ca sa-mi alimentez spiritul. De ce vreau eu atat sa invat limba asta? Ei bine, raspunsul nu e simplu deloc si e la fel de profund, ca si cultura lor. Il las pe altadata.

Am scris tot postul asta ca un strigat de ajutor. Am nevoie de ajutorul moral al tuturor celor carora le-am intersectat viata pozitiv. Vreau sa m’ajutati sa ma tin de drumul asta lung si anevoios de a invata mandarina. Pentru unii poate parea bizar, insa pentru mine se poate sa insemne foarte mult. Cu ajutorul vostru, poate o data pentru totdeauna, sparg gheata si contrazic primul paragraf.

14 comments:

  1. din toata lumea pe care o cunosc, cred ca ar fi de asteptat ca eu sa invat o forma (oricare) de chineza. numai ca nu pot retine nici macar numele mancarurilor mele preferate si realizez ca sunt ori prea puturoasa ori pur si simplu incapabila sa retin mai mult de xie-xie. insa te aplaud pe tine de pe margine :D si cine stie, poate ma inspiri (si meditezi? LOL)
    pup o fata ambitioasa :)

    ReplyDelete
  2. Hmm, eu am invatat bulgara in acelasi timp cu romana cu toate ca is roman get beget, aproape lol...
    Insa cand vine vorba de invatat o limba straina trebuie intrat in pielea sau macar in gandirea aceia specifica limbii respective. De pilda cand a venit vremea sa invat engleza, cred ca aveam 10 sau 11 ani- eram ce sa mai chiar in tema, adica traiam un fel de americanizare caci asa era tara, era cu fata intoarsa spre statuia libertatii...
    Daca it idoresti cu adevarat o poti invata, mandarina, depinde numai de cat timp ai la dispozitie...

    ReplyDelete
  3. Cat de diferiti suntem noi, oamenii!
    Esti unul din maestrii mei de suflet.
    N-am dram de ambitie in mine dar simt ca trebuie sa-mi insusesc germana. Candva voi avea nevoie de ea,in viitorul mai mult sau mai putin indepartat...

    ReplyDelete
  4. Draga Purple Rain,

    Te poti baza pe ajutorul meu. Imi place mult defi-ul asta al tau. Nu e usor, dar vei reusi.
    Noi ne-am intersectat virtual si m-ai ajutat. Mi-a facut bine sa-ti citesc postarile.

    Daca vrei te sustin foarte moral, mergand cu tine la resto chinezesc. Daca e prea mult, gasim noi o ceainarie unde sa imi spui cat si cum ai avansat. Uite un defi, sa mergem in orasul chinezesc si sa comanzi tu. :)

    Toate bune, keep going, cum spune quebecosul.

    ReplyDelete
  5. Imi place blogul tau, imi place cum scrii. Am citit pe nerasuflate fro 20 de postari, ceea mi se intampla extrem de rar la un blog. Parerea mea e ca vei putea duce la bun sfarsit mandarina. E limpede ca esti o artista in suflet si in simtiri, visezi mult la schimbari, visezi mult la ce-ar fi fost daca... contrar la ceea ce esti pe blog, cred ca in viata de zi cu zi esti o conservatoare si urasti schimbarile. Gresesc? Dar ce importanta are cum esti tu deadevaratelea. Is happy ca am descoperit micul tau blog cu scrisorele nemaipomenite (asa-mi place mie sa le zic la postari - scrisorele - asa le vad eu). Salutari din Toronto!

    ReplyDelete
  6. @Lola - mercic de incurajari. Pai, nici eu nu stiu "a la long" cat sunt capabila sa retin. :) Nope, nu meditez decat in somn. :))
    @Tim - ai dreptate. De aia am papuci rosii chinezesti. Glumesc, desigur. Insa adevarul e ca un pic asa trebuie sa te transpui in lumea lor, e bine sa la cunosti un pic si traditiile si cultura daca vrei sa intelegi mai usor anumite caractere.
    @acuarele - Daca vrei sa inveti germana, atunci incepe-o odata!:) Primul pas e cel mai greu, urmatorii vin mai simplu. :)
    @cuivre - Multumesc frumos. Sa stii ca fac cinste la un restaurant chinezesc imediat ce pot sa comand ceva, sau macar sa leg 2-3 propozitii inteligente. :) Te pupic.
    @Anonim - Multumesc pentru randulete. Si, ca sa fiu sincera, am o doza oarecare de conservatorism, dar asta nu poate decat sa m'ajute la invatarea mandarinei, stiind bine cat sunt de conservatori chinezii. :))

    ReplyDelete
  7. Te salut cu drag de inceput bun de saptamana!
    Si eu ma simt foarte pozitiv influentata de ,,vibratiile,, acestui blog, de gandurile tale.
    Vreau sa-ti spun ceva important, sa te laud si felicit totodata.
    Faptul ca ai reusit sa te lasi de fumat e o realizare URIASA! Pe langa asta, invatatul mandarinei, e sa spun asa o chestie de exercitiu zilnic, de un pic de mobilizare si disciplina de care nu duci lipsa sigur.Plus, sportul si regimul de viata sanatos pe care l-ai adoptat se pare cu mare succes. Zic din proprie experienta si zeci de ani de observare a comportamentului uman.
    Tin pumnii si incurajez si eu!

    ReplyDelete
  8. @Corina - multumesc pentru incurajari. Le primesc oricand cu bratele deschise. Si da, ai dreptate. In ultimul timp am incercat sa-mi ameliorez niste obiceiuri groaznice, sa le zicem asa delicat. N-a fost usor. Mergem inainte, asta e! :)

    ReplyDelete
  9. Succes cu noua ambitie . Ma bucur ca ne-am intersectat cararile , chiar si asa , doar virtual . Cu drag ,Sonia .
    PS : fiica mea a fost foarte amuzata cand a auzit cum se spune "Buna ziua" in mandarina :))

    ReplyDelete
  10. @Sonia - Multumesc frumos pentru gandul bun. Cat despre buna ziua, asa am fost si eu cand am auzit prima data. Pe masura ce repetam mi se parea mai comic. :))

    ReplyDelete
  11. Ca unii dintre aceia carora le-ai "intersectat viata pozitiv", tinem pumnii sa se sparga gheata!
    Apreciem mult faptul ca te-ai apucat de mandarina, caci si noi preferam mandarinele portocalelor ;)
    Cum spuneai ca se spune "S-auzim numai de bine" in mandarina?

    ReplyDelete
  12. @Amelia&Mihai - Ma bucur si eu ca v-am cunoscut virtual, mercic si de urarea pozitiva. Din pacate nu stiu traducerea, dar stiu "Xie Xie" (multumesc).:)

    ReplyDelete
  13. Ei, daca tot a inceput noul an chinezesc, sa iti urez si eu intr-un mod traditional chinezesc:" 恭喜发财 / gong xi fa cai = Congratulations and Be Prosperous"
    Poate ca optimismul va atrage "福 / fu / norocul" in jurul tau. Eu iti doresc sa ai o "春 / chun / primavara" plina de culoare.

    ReplyDelete
  14. @Scented Leaf - mercic frumos. Nici ca se putea sa primesc o urare mai placuta in limba ce cu mare drag ma caznesc s-o invat.:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails