Friday, October 9, 2009

Cand iti cauti linistea…

Nu cred ca exista loc mai potrivit pentru reculegere, rugaciune, multumire si recunostinta decat Oratoriul St Joseph - cea mai mare biserica a Canadei cat si loc de pelerinaj. In fiecare an primeste mai mult de 2 milioane de vizitatori de pretutindeni din lume, veniti pentru reculegere, cu credinta in suflet sau cu sperante de mai bine.

A fost fondata in 1904 de « frère André », un religios quebecois sarac, dar cu credinta enorma in puterile vindecatoare ale Sfantului Iosif – credinta care de altfel ii confera si lui puteri miraculoase de vindecare a bolnavilor, acolo unde medicii nu mai dadeau nici o speranta de vindecare.




In spatele oratoriului se afla, de altfel si capela lui Frère André. Peretii capelei sunt captusiti cu panouri de multumire in semn de recunostinta de la miile de persoane vindecate.








Atat in cripca cat si in capela pe ziduri sunt atarnate carje, multe de tot, sute, poate mii. Sunt ale celor care veneau ajutati de carje si plecau fara ele, vindecati…prin miracol. Nu e deloc uimitor sa vezi oameni care urca scarile spre Oratorium in genunchi. In credinta populara se spune ca daca-ti pui o dorinta si urici cele 283 de trepte in genunchi, la un moment dat dorinta devine realitate.

In interior exista o orga imensa. Daca ai sansa sa asculti un concert de orga, sunetele care razbat, pot spune cu mana pe inima ca sunt divine. Daca nu exista nici un concert cand te nimeresti in vizita, atunci exista o liniste apasatoare, o liniste grea si aparte care vine de departe… Atat de coplesitoare si de adanca incat, cand iesi din nou la aer, afara, ai nevoie de cateva minute bune sa-ti revii din transa.
Cand am vizitat prima data Oratoriu, a fost poate la o saptamana- doua decand aterizasem aici. Cineva ne spusese si noua, ca un sfat parintesc “mergeti fratilor la Oratoriu, luati o gura de aer, va plimbati si va si rugati sa va mearga bine p’aici”. Cand am ajuns, pe vremea aia nu cunosteam nimic din miracolul care-l invaluie…Insa al doilea lucru care mi-a sarit in ochi a fost multimea de oameni care urcau scarile in genunchi…Tipu stia bine ce spune…De plimbat ai pe unde te plimba, gradini de o frumusete rara inconjoara biserica, cu flori care mai de care mai colorate si mai parfumate, bancute la umbre, printre pomisori si statui de piatra care reprezinta Drumul Crucii.

Ca sa nu mai vorbesc de peisajul care-l ai de sus, o panorama frumoasa deasupra orasului. Datorita faptului ca este amplasat pe o colina, ai sansa sa-l zaresti aproape din orice colt al orasului.

Este practic cel mai spiritual punct de reper pentru cei care si-au pierdut busola…(atat la propriu cat si la figurat). Mi se intampla uneori sa ma numar printre acestia…

10 comments:

  1. Superbe locuri!
    Acest popas spiritual mi l-as dori sa-l vad si rel, in aceasta viata!E o dorinta cat se poate de adevarata!
    Multumesc domnule pentru aceste poze si pentru aceste minunate informatii!
    Toate cele bune si sa auzim numai si numai de bine!

    ReplyDelete
  2. @Zad - bine ai venit la mine! Eu iti doresc ca dorinta sa se realizeze. Sunt convinsa ca nu vei regreta popasul la Oratoriu.

    ReplyDelete
  3. Daca voi ajunge pe-acolo sigur voi vrea sa-l vizitez!...
    Coplesitor...

    ReplyDelete
  4. @acuarele - frumos e sa ajungi vara, ca sa te bucuri si de gradinile din imprejurimi...

    ReplyDelete
  5. am urcat si eu 20 de trepte...

    ReplyDelete
  6. Eu si sotul meu ne gandim f serios sa emigram in Canada. Avem 2 copii de 1 si 3 ani. A cazut in sarcina mea sa ma ocup de aceasta "afacere". Avem o firma de hidroizolatii la care renuntam bucurosi pt o altfel de viata...
    Ce vroiam sa spun..M-ati facut sa zambesc , sa visez frumos, sa cred ca si eu pot.
    Multumesc pe ca scrieti.
    Euridice

    ReplyDelete
  7. @Euridice - multumesc pentru cuvintele frumoase. Succes in toate demersurile ce le intreprindeti pentru visul asta. May your dreams come true!!! :)

    ReplyDelete
  8. linistea o poti gasi si in natura, oriunde...sau

    ia incercati un pelerinaj in Tara Sfinta !

    am fost si la Oratoriul St. Joseph din Montreal dar nu se compara nici pe departe cu trairea din Tara Sfinta...

    sa ma iertati

    Mircea

    ReplyDelete
  9. @Mircea - n-ai de ce sa-ti ceri scuze. Sunt convinsa c-ai trait o experienta unica in Tara Sfanta.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails