Wednesday, February 10, 2010

À côté de downtown…

sursa foto: memorablemontreal.com

…se afla o insula ce poarta numele de Nuns' Island sau Île des Sœurs (fiecare ce limba prefera). Din capul locului tin sa precizez ca aceasta fermecatoare insula este la 5-7 minute distanta de Downtown, este locuita si foarte expensive. Mai vreau sa precizez ca este unul dintre cele mai frumoase locuri de trait / locuit in Montreal area. Insula e plina de parcuri, de piste pentru biciclete, spatii verzi si skyscrapers cu apartamente faimoase prin luxul din interior. Tout est paisible là-bas. Soselele sunt micute, inguste, aducand cu cele dintr-o statiune de munte. De fapt, prima oara cand am vizitat insula chiar senzatia asta am avut-o. C-am aterizat pe un taram fara griji, unde lumea traieste un concediu perpetuu si unde singura grija prezenta era plimbatul catelului si joggingul de seara. Putine sunt locurile prin Montreal care-ti lasa senzatia asta. De cele mai multe ori ai impresia ca esti intr-o lume ce tocmai a supravietuit unui cataclism. Nu oameni pe strada, nu oameni pe trotuare, statiile de autobuz pustii…Desigur ca sunt si locuri unde viata pulseaza, alea fiind doar cateva : Downtown, Plateau si Cote des Neiges (poate am sa vorbesc despre cartierul asta candva) – asta pentru ca lumea nu merge pe jos, majoritatea au masina, distantele fiind foarte mari…In Nuns’Island, e altceva, cu totul deosebit. Ai senzatia c-ai ajuns in statiune, ca-ti lasi bagajelul la hotel si ca te pregatesti de un lung concediu binemeritat cu drumetii si tot tacamul. Si cand te gandesti ca totul a inceput sa se dezvolte deabia pe la mijlocul anilor ’60, pana atunci fiind doar o zona agricola. Pana prin ’62 ajungeai pe insula decat cu barca. Deabia in ’62 s-a deschis Podul Champlain care face legatura intre Montreal – continent si insula.
In 40 de ani a devenit unul dintre cele mai cautate zone rezidentiale – unica in felul ei si scumpa.
Si cu toate astea, in ce ma priveste, nu-i chiar locul in care mi-ar place sa stau. Totusi da dovada de prea multa liniste !

(Paranteza nedorita : urmare a unor dispute am decis sa moderez comentariile incepand de astazi. O decizie care nu-mi face nici o placere, dar care observ ca-i necesara.)
Sa auzim numai de bine!



22 comments:

  1. Ca fait rêver!
    Uite asa incepi sa visezi ca-ti schimbi pisica pe un caine cu care sa iesi la plimbare de trei ori pe zi...

    ReplyDelete
  2. @Chirca - nuuuu. C'est hors de question! Eu nu-l dau pe Scaita al meu never. Iar pentru un caine sunt prea lazy. :))

    ReplyDelete
  3. Am impresia ca acolo traiesc multi pensionari. Corecteaza-ma daca gresesc.

    ReplyDelete
  4. @Andy - nu cunosc date exacte. Insa pot sa confirm ca pe Insula sunt cateva "case" sau mai bine zis palate de retirement (maison de retraite). Unul renumit, de un lux aparte este Club Masterpiece De Symphonia.

    ReplyDelete
  5. Ar fi interesant, cred, de stat si acolo un sejur, un concediu, macar un week-end... De simtit atmosfera locului. Cred ca e ideal daca vrei sa citesti, sau sa scrii ceva... Sau sa meditezi.
    Mie uneia cred ca mi-ar placea sa incerc!... :)

    ReplyDelete
  6. @acuarele - da, pentru relaxare e bun locul...insa cum spuneam, scump. :)

    ReplyDelete
  7. Cam tarziu cu comentariul meu...dar fiecare loc are o istorie secreta ...povestea cu ordinul de maici al Congrégation de Notre-Dame, o stie toata lumea...ceea ce se stie mai putin este faptul ca inca si acum, juridic vorbind, bucata asta de pamant apartine unei singure persoane (comunitati) :)...prietenii stiu de ce :P...

    ReplyDelete
  8. @quebecoisfier - bine-aivenit in vizita. Eu nu stiu mai mult decat spune wikipedia "The majority of Nuns' Island in Montreal is owned by Boardwalk through Structures Metropolitaines." Eu din ce-am citit am inteles ca Saint-Paul and Lanoue au vandut la Congregatie, care a pastrat-o 250 de ani. Prin'56 e vanduta la Québec Home and Mortgage Corporation Ltd. Acum ce se ascunde in spatele tranzactiilor habar n-am. :)

    ReplyDelete
  9. Sarut-mana, si multmesc ca m-ai primit...m-am simtit cam aiurea dupa ce m-am autoexilat de pe blog-ul lui Stash (cafeina.ro) in urma unor crunte cenzuri aplicate de domnia-sa unor posturi semnate de mine si care erau plus ou moins favorabile limbii quebecoise...
    In fine, ceea ce stiam eu este ca exista o clauza de indiviziune pe tot ceea ce inseamna pamant in Nuns Island, si ca teoretic vorbind, comunitatea religioasa mai are inca un cuvant de spus (dreptul de a se opune unor vanzari, cumparari, etc). Ar fi interesant de aflat de la cineva care a cumparat pe NI daca e adevarat sau nu...poate ca si mie mi s-a spus tot o poveste frumoasa...

    ReplyDelete
  10. @Quebecoisfier - habar n-am, si nici n-am in plan sa cumpar p'acolo. :))

    ReplyDelete
  11. Salutare tuturor de-aici!Incepand cu 1 iulie suntem foarte bucurosi ca vom locui pe Ile des Soeurs intr-un splendid "maison de ville" situat chiar pe malul fluviului.Pozitia cat si peisajul mi se par fabuloase si abia asteptam sa ne instalam.As fi foarte recunoscator tuturor acelora care cunosc ce demersuri trebuiesc facute pentru a inscrie un bebe la "garderie".Pana atunci sa auzim de bine si sper ca comunitatea romaneasca din Montreal sa fie mai vizibila si sa stie mai bine sa-si reprezinte si protejeze interesele...A bientot!
    P.S.Compatriotii care locuiesc prin apropiere sunt bineveniti la o bere rece!Astept doar modalitati de contact.

    ReplyDelete
  12. @Vasea - felicitari pentru noua locatie. Te si vad sambetele si duminicile cum iti iei cafeluta pe terasa acompaniat de pescarusi galagiosi. :)

    ReplyDelete
  13. Scrii foarte dragut si cizelat, felicitari, keep up ! :-)

    PS : Nu te supara, esti cumva din Bucuresti, Ploiesti sau Pitesti ? Am remarcat folosirea adverbului "decat" in structura "Pana prin ’62 ajungeai pe insula decat cu barca" si am impresia ca se uziteaza in locatiile mai sus mentionate. :-)

    Toate vesele !

    Daniel

    ReplyDelete
  14. @Daniel - merci de aprecieri si bine-ai poposit aici. Sunt din Buc, insa eu am o nedumerire, in alte parti ce structura s-ar fi folosit? :)

    ReplyDelete
  15. Spre vie pilda, in alte zone ale tarii se foloseste "ajungeai pe insula DOAR cu barca" sau "NU ajungeai pe insula DECAT cu barca". :-)
    Limba fiind un organism viu, este corect asa cum o impune marea masa a utilizatorilor ei, asadeci nimic nu e gresit, ilar sau perimat. Pur si simplu limba este ... noi toti. :-)

    Iata un link dragut, cu dezbateri si edificari savuroase. : http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t142471-0.html :-)


    Multa liniste si voie buna !


    Acelasi Daniel

    ReplyDelete
  16. @Daniel - merci de lamuriri. Chiar interesante. ;)

    ReplyDelete
  17. da expresile folosite arata de multe ori regiunea de unde vii din romania felicitari pentru tot ce scrii mi se pare superb sincer cred ca mi-ai redat buna dispozitie zilele astea

    ReplyDelete
  18. @anonim - Daca eu ti-am redat buna dispozitie, acum tine numai de tine sa ti-o mentii asa. :))

    ReplyDelete
  19. Felicitàri pentru talentul de narator!
    Vizibile accente de emotie si sensibilitate femininà;pàcat de excesul de frantuzisme(nu vreau sà spun neologisme!).
    Cu trecerea anilor veti constata cà instinctul cultural românesc este mult mai puternic decât ne imaginàm la un moment dat.
    Un vorbitor de limbà francezà(ot România)de multi ani în Belgia.

    ReplyDelete
  20. @anonim - Multumesc furmos. Si ce-i rau in asta? :)) Pentru cine intelege este OK, pentru cine nu'ntelege invata ceva nou. :))Glumesc.

    ReplyDelete
  21. Sincer,doar citindu-i pe Sadoveanu si Hogas am mai trait asemenea momente de uitare de sine:),chiar scrii placut,nici nu m-a interesat daca esti femeie sau barbat,mi-a retrezit pofta de citit din tinerete:).Nu te bate gandul sa scrii o carte?

    ReplyDelete
  22. @dalynna - multumesc frumos. M-au mai intrebat si altii...poate intr-o zi...cine stie...:)) (sa mai imbatranesc un pic ;))

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails