Monday, March 8, 2010

Le temps des sucres

sursa foto: granby.aminus3.com
Dupa ce s-a aprins atmosfera in ultimele postari, am zis s-o las mai moale si sa nu ma mai lansez in subiecte care incing creiere anonime. Inspirata fiind de vremea primavaratica de afara si pentru ca le temps des sucres e in plin sezon, mi-am propus sa fac un mic rezumat despre ce inseamna asta.
Cam asa, prin martie-aprilie se recolteaza din artari acel faimos sirop. Prilej de bucurie si iesire cu familia la diversele ferme, popular numite « cabanes à sucre ». Anul asta, datorita vremii calduroase, artarii au inceput sa produca sirop mult mai devreme decat de obicei. Dar ce se intampla de fapt? In perioada dezghetului prin tulpina artarilor circula o seva – numita si apa de artar. Aceasta este colectata cu niste tevi atasate la galeti unde picura seva. Grosso-modo. Sunt necesari cam 40l apa de artar pentru a se produce 1 litru de sirop. Seva contine 97% apa, sucroza, fructoza, glucoza si vitamine. La inceputul sezonului, siropul are o culoare galben –auriu. Cu cat avansam spre sfarsitul sezonului, culoarea devine mai inchisa – spre maro – auriu. Deasemeni si gustul difera. Exista doua clasificari ale siropului de artar: una federala, una provinciala. In principiu, clasificarile se aseamana si respecta aceleasi linii. In sensul ca: se porneste de la categoria 1 – foarte limpede si se merge pana la categoria 3 – inchis la culoare.

sursa foto: couleurs-quebec.eu

Toata aceasta indeletnicire era cunoscuta inca de pe vremea ameridienilor. De fapt, ei sunt cei care-au initiat primele colonii de francezi, mai ales pentru producerea zaharului din seva de artar. Bref, nu vreau sa aprofundez partea asta cu istoria. Vreau insa sa aduc in atentie aceste populare ferme – cabanes à sucre. Ele reprezinta o parte din traditia quebecoiza. Si mai mult de atat, an de an fermele astea, prin oamenii care le conduc, duc traditia mai departe, ramanand marturie peste ani. In perioada asta a anului, fermele isi deschid portile si casa pentru oaspeti. Se fac drumetii prin padure, cu calul sau pe jos. Dupa ce te declari obosit, cu obrajii rosii si flamand e vremea sa intri in casa sa te ospatesti. Mancarea e traditionala pentru ei si « udata » din belsug cu sirop de artar. Se serveste: supa de fasole, mancare de fasole cu slanina (ca mancarea noastra de fasole cu carnati, numai ca e dulceaga), omleta cu jambon, carnati, clatite cu sirop de erable, cartofi taranesti si « oreilles de crisse ». Despre astea, ce sa spun, sunt jumarile neaose romanesti. Insa daca stai de vorba cu vreun localnic, se jura in gura mare ca-s traditionale si fac parte numai din cultura lor gastronomica. Cu uimire am constatat ca si wiki zice la fel. Bref, nimic din ce se serveste acolo nu-i nou sub soare sau strain romanilor, obisnuti cu porcul de Craciun. Ce difera insa, e faptul ca ei fac ce fac si mai stropesc cu niste sirop de erable. Dupa ce te indopi bine, ti-ai marit colesterolul, te-ai indulcit pana peste cap, nu-ti ramane decat sa te ridici de la masa si s-o iei la vale spre casa, de-a dura sau cu masina, fiecare dupa plac.

sursa foto: flick.com

Daca ai copii mici, e misto sa-i mai scoti din casa, ii plimbi prin padurice, le arati galetile…dar ce-i incanta cel mai mult e faza cu « la tire d’érable » Siropul ala se incalzeste bine si se pune asa frumusel pe zapada iar cu ajutorul unui betisor / lingurita n-ai decat sa faci ciubucuri de supt.
Oare in Romania de ce nu se face nene asa ceva? Ok, n’avem artari, dar avem vita de vie. Toamna se face mustul la tara. Participa toata suflarea cu mic cu mare la culesul viei si la must. Ce, niste turisti p’acolo prin ocol ar impiedica? Fermierul mai scoate un ban in plus iar turistu’i fericit macar si pentru gura de aer care-a luat-o. Uite, asa cum fac astia aici organizat: iti arata pomii, galetile, te plimba cu calul, iti fac cateva bombonele pe gheata, te pun la masa si-ti trag o fasole cu slanina si-un bol cu jumari – si uite traditia! À la prochaine!

14 comments:

  1. In Romania s-ar putea face foarte multe in domeniul turismului. DAR... (prea multe si prea bine-stiute ca sa fie enumerate) :D

    ReplyDelete
  2. Chiar duminica am fost la o asemenea ferma...a fost interesant! :) Unele ferme mai au si un mic parculet cu animale domestice...eu sunt satul de asa ceva, dar se pare ca cei mici nu preau au prilejul sa vada o gaina in realitate! :p

    ReplyDelete
  3. @Lola - da stiu. Ce pot sa spun, nimic. Ma uit la astia, promoveaza orice eveniment - traditie. Dar orice.
    @Marius - hahaha. Asa e. Stai sa vezi acum, in preajma Pastelui, prin malluri vin tot felul de fermieri cu animalute. Le fac un tarc acolo, si sunt atractia copiilor. Le mai dau si de mancare...iepurasi, gaini...

    ReplyDelete
  4. Purple Rain draga,
    oameni cu mintea incintata or fi si or tot mai fi, anonimi au ba...si nu trebuie sa iti faci tu probleme de le e lor greu sau nu despre ce anume se scrie pe blogul lui matale...
    In general, oamenilor le place sa fie ascultati si rari sunt aceia care asculta cu adevarat. Anonimitatea(relativa, ne-ntelegem bine, nu ?) conferita de Internet iti da dreptul cateodata sa depasesti limitele morale ale unei dicutii civilizate si politicoase. Cat despre subiect, ce poate fi mai savuros decat eterna batalie intre cei plecati din RO si cei care au ramas acasa sa manance (sic!) in continuare salam cu soia?
    Anyways, ororare avand mereu sa fiu off-topic, vin si spun:
    - Interesanta idea de a vorbi despre cabane à sucre. Ai facut turul destul de complet si nu prea as mai avea nimc de adaugat. Decat, pentru a-i pune in context pe stimatii tai cititori ca , asa cum facutul tuicii in RO este o indeletnicire care se poate face (si se face inca) si in mod artizanal, dar si mai nou industrial ( o sa va scutesc de detalii, dar cunoscatorii stiu la ce anume ma refer), tot asa si aici, le sirop d'erable se mai face inca in mod artizanal, dar din ce in ce mai mult industrial. Acericultorii ( caci asa se numesc cei care practica aceasta forma de agricultura alternativa-agroturism)in numar de vreo 10.000 inregsitrati in Quebec s-au unit intr-o federatie, afiliata la UPA, un fel de sindicat superputernic care a avut initiativa sa puna patent pe tot ceea ce se numeste artar, sirop sau derivate.
    Adevarul este ca o mancare buna la o cabane à sucre urmata de o plimbare prin padure este minunata...Oh ! si speaking about mancare, cum ai putut sa uiti minunatia care se numeste le cretons de porc ...cu paine calda, scoasa din cuptor si cu bere racita in zapada, de culoarea setagului nost' national, la belle et fine Labatt Bleue...
    Voici qu'e c'est le creton de porc :
    http://www.leporc.qc.ca/recettes/cuisiner/150.shtml

    ReplyDelete
  5. @quebecoisfier - eu n-am nimic cu cei ramasi. E decizia lor, le apartine. Eu am plecat, a fost decizia mea si daca s-a nimerit sa-mi si placa unde sunt si sa ma "integrez", cu atat mai bine. Fiecare e liber. Revenind la mancare, ma crezi sau nu, dar cretons de porc n-am mancat inca. Dar nu-i niciodata tarziu! :))

    ReplyDelete
  6. Buna. Citesc blogul tau de cateva luni. Imi place si ma bucur ca te-am gasit. Pot afla cu ajutorul tau foarte multe informatii despre Canada si Montreal. Ma refer la informatii care nu le gasim pe siturile de emigrari. Numar zilele pana cand voi ajunge in Canada. Astept mereu cu drag fiecare nou subiect. Cu stima, Elena.

    ReplyDelete
  7. @Elena - Bine ai venit in vizita. Ma bucur ca ti-ai luat inima in dinti si mi-ai lasat in final cateva randulete. Iti doresc mult succes pe drumul ce l-ai ales. :)

    ReplyDelete
  8. Mi s-a parut mie ca anul acesta incepeti cam devreme operatiunea!... :)
    Te sarut.

    ReplyDelete
  9. @acuarele - ai dreptate. De obicei se mergea la cabane a sucre cam prin aprilie. Dar vremea a fost prielnica producerii de sirop. (soare, cald, temp peste 0 grade) :)

    ReplyDelete
  10. sa inteleg ca un vegetarian nu prea are ce face acolo?

    ReplyDelete
  11. omul sfinteste locul...parca asa era??/!!
    pancakes+maplesirop=yummmy ..se pune , se pune pe ...solduri :)

    ReplyDelete
  12. @prindemclipa - Decat sa priveasca galetile cum se scurge pic pic pic seva :))
    @Windy - si ce bun mai e siropu' asta! Si ei stiu atat de bine sa-l combine in retete unde nici nu te-ai fi gandit! Acum ...cu soldurile...n-o fi foc o micuta pofta acolo ;)

    ReplyDelete
  13. Draga Purple Rain, te mai importunez decat o data. Scuza-ma ca sunt atat de cusurgiu, dar vreau sa ajut, iar eu, la randul meu, sunt deschis sugestiilor. :-)
    In postul de mai sus, ai folosit verbul la modul conjunctiv "sa te ospatesti", a carui forma nu este acurata, decat daca e folosita cu sens colocvial, sugubat. :-)

    Sa-ti fie zilele insorite !

    Daniel

    ReplyDelete
  14. @Draga Daniel - eu nu ti-am cerut nici un ajutor. Ce-ar fi sa-ti gasesti tu alta tarla pe care sa faci analize de text: gramaticale sau literare, ce poftesti mataluta. Sau si mai bine, de ce nu incerci sa publici tu ceva? sau de ce nu analizezi texte de ziaristi cu diploma? Sau acolo devine prea complicat? Have fun!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails