Saturday, April 2, 2011

Noile trenduri de emigranti

foto: socyberty.com

Ei bine, da, de cam un an de zile se observa de departe ca Montrealul s-a imbogatit cu o noua limba, si anume dulce graiul moldovenesc. Mai dragilor, traim o adevarata invazie de moldoveni. Sunt pretutindeni, ii vezi si ii auzi la fiecare colt, in orice magazin, oriunde. Si vin din ce in ce mai multi. Comunitatea lor a luat deja amploare. Au chiar si un ziar. Ce pot eu asa sa observ « facile » e ca sunt foarte determinati. Desigur orice emigrant e determinat mai mult sau putin (aviz celor ce se intorc la obarsie), insa moldovenii, sunt pe atat de determinati cel putin pe cat sunt chinezii. Sunt hotarati sa ramana, sa reuseasca, sa munceasca, sa-si croiasca un drum, nu se tem de inceputuri. Mi-am pus de multe ori intrebarea ce-l intareste pe un emigrant, de unde-si trage puterea sa mearga inainte chiar si atunci cand in fata lui se ridica zid dupa zid. Cand crezi c-ai cucerit o reduta, atunci constati cat de in urma esti, moment cand iti pierzi self esteem-ul. Ei bine, so far am doua raspunsuri usor de sesizat: fie fugi de saracia lucie ce te inconjoara, fie cauti sa-i dai vietii tale cat si-a urmasilor tai un sens mai stilat. Nu ma lansez aici sa dezvolt cazurile celor ce fug de regimul politic, social samd. Vorbesc asa in general de cei mai multi, care vin din lumea larga. Revenind la moldoveni, inclin sa cred ca se incadreaza in prima categorie. Desigur ca-s de admirat pentru cata vointa au!

Insa personal am un of. Vorbesc atat de tare, indiferent unde se afla, vorbesc ca si cand sunt convinsi ca nimeni nu-i intelege…Si daca n-am fost destul de clara, ia sa facem un mic exercitiu: vorbiti singuri sub dus si varsati-va frustarile, odata cu apa care curge pe sira spinarii…Cam ce cuvinte folositi? …..Mda, cam la astea ma gandeam si eu…

Ei, hai ca acum daca tot m-am pornit, s-o spun si p-asta, mi-e ciuda ca romanii situati la vest de Prut n-au aceeasi determinare cand vine vorba de schimbare…

8 comments:

  1. Aha, deci au ajuns! Vom incerca sa testam un dus anti-frustare, sa vedem cum merge, ca pana acuma noi "cantam" sub dus! Altfel, toata stima pt determinarea proaspetilor emigranti si de acord cu faptul ca ar trebui, acolo ca si aici, sa vorbeasca mai domol ;) Asta indiferent de rasa, nationalitate etc. Din pacate, uneori la fel fac si bastinasii... Si tot din pacate, numai in TGV-uri sunt in Franta "wagon silence".

    ReplyDelete
  2. Nu stiu ce sa zic de moldoveni, io inca am o problema cu romanii, he,he, he...Mi se pare mie sau vor sa emigreze doar de dragul emigratului, cu copii mici dupa ei, in locuri unde n-au nicio sansa si nu vor sa sculte nicio voce care le spune ca nu este bine ce fac? Caci, chiar daca in tara ta e greu, cel putin vorbesti aceeasi limba si ai ceva drepturi, pe cand in alte locuri ale lumii nu ai si nici nu o sa ai drepturi. Plus ca n-are niciun rost sa tot transformi lirele in lei, de exemplu, pentru ca acolo unde emigrezi platesti tot in lire, in niciun caz nu ti se cere sa platesti in lei, la cursul din Romania. Si, desigur si ei vorbesc tot tare, tot ca sub dus...chestie de educatie sau mai curand de lipsa ei.

    ReplyDelete
  3. @Amelia&Mihai - asta pana la urma e o chestie intalnita la multi emigranti. Te trezesti vorbind vrute si nevrute, bucuros ca restul nu'nteleg o iota, pana cand intr-o zi...te trezesti din inertie :)
    @Dana - mda, pai daca ma lansez in problema asta, deschid cutia Pandorei...:)

    ReplyDelete
  4. O, eu nu suport badarania!
    Au nevoie si de o (re)educare acesti proaspeti emogranti, pare-se!...

    ReplyDelete
  5. Ciudat. Prima mea impresie din Montreal a fost: "Wow, cati romani! Si ce mai vorbesc de tare in transportul public." Uneori, am impresia ca sunt in Romania, zau! Le cunosct toate secretele, ofurile, si birfele.
    Oricum, pe chinezi, arabi si latino-americani inca nu i-am intrecut ;) Asa ca fii pe pace!

    ReplyDelete
  6. @acuarele- ei, nu, e deja un cuvant mult prea dur folosit...
    @carpediem - Practic, tema de baza a postului asta nu era cat de tare vorbesc moldovenii, ci cat de multi emigreaza. :) parca mi-e si teama sa citesc vreo statistica. Cat priveste, chinezii si ailalti mentionati, e si firesc sa vezi mai multi, avand in vedere cat de multi sunt in tara lor nativa. :)), nu se aplica la Moldova :)

    ReplyDelete
  7. Poate vorbesc tare... poate vorbesc mult... dar cateodata e placut sa mergi pe strada intr-un oras strain si sa auzi vorbind in "dulcele grai moldovenesc". Paste fericit alaturi de cei dragi!

    ReplyDelete
  8. Sarbatori fericite, un Paste luminos si imbelsugat!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails