Wednesday, August 19, 2009

Culoare, mandrie, o parada si-un cartier

Zilele trecute s-a tinut la Montreal “Gay pride parade” sau “Le défilé de la Fierté gaie”. Este una dintre cele mai colorate parade pe care o cunoste Montrealul, si nu numai.

Culoare data inca de la debut de drapelul lor specific care iese in evidenta prin culorile curcubeului. Se desfasoara in fiecare an, anul acesta marcand 30 de ani de la inceputul ei.

Pentru cine n-a vazut asa ceva, as puncta cateva elemente interesante : machiajele extravagante si deghizari excentrice chiar inedite, caruri alegorice unul mai impunator ca altul, tobe si fanfare de-ti sparg timpanele, dar simpatic totul, cum spuneam se distinge prin multa culoare si dinamism. Anul acesta organizatorii au vrut sa sublinieze 40 de ani de la revolta homosexualilor din NY, din 1969. Parada s-a desfasurat sub egida numelui « Fiesta ». Spre deosebire de ce-ar gandi unii, ca in fiecare an de altfel, parada aceasta atrage destul de multi oameni politici (deputati, parlamentari, primari).

Se stie ca-n Montreal exista o comunitate destul de mare de homosexuali. Exista chiar si un cartier al lor (desi asta nu inseamna ca sunt numai acolo!). Cartierul poarta numele simplu « Le Village » si este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai dinamice cartiere ale Americii de Nord.

Este situat pe strada St Catherine (o artera hiper cunoscuta si renumita) intre statiile de metrou Berri Uqam, Beaudry si Papineau. Statia de metrou Beaudry afiseaza cu mandrie pe ziduri, la intrare, coloane colorate in culorile curcubeului…

Este cel mai mare cartier homosexual din America de Nord datorita suprafetei vaste pe care se intinde. Desi are renumele ce-l are, « le Village » ramane totusi un cartier deschis pentru toti unde toata lumea este welcome.

Amplasamentul lui este la numai cateva minute de centru, abunda in baruri, discoteci, cluburi de noapte extravagante cu o animatie destul de « particulara » cat si in faimoasele « after-hours », si sa nu uit de fantasticele buticuri excentrice. Dar ce te frapeaza aici? As putea spune ca-i vorba despre acel sentiment de libertate suprema.

Am spus mai sus ca toata lumea e bine-venita insa daca stau sa ma gandesc mai bine, cei « narrow minded » cred c-ar trebui sa se abtina.

Montrealul se distinge printr-o multiculturala-diversitate de oameni si etnii, intr-un cuvant de suflete. O metropola care se imparte in cartiere, dintre care unele se disting in felul lor prin ceva unic sau popular, cum este acest « Le Village », cum ar fi Cartierul Chinezesc, Cartierul Latin, Platoul Mont-Royal, Mica Italie, Vechiul Montreal sau Vechiul Port…Dar despre astea, altadata.


6 comments:

  1. Foarte interesant! Am locuit la Montreal un an (student la conncordia) dar n-am stiut niciodata simbolistica de la metroul beaudry. Astept postul despre Plateau. Un cartier chiar deosebit. cool.

    ReplyDelete
  2. @andy - Bine ai venit! Am sa-l scriu curand, sper.

    ReplyDelete
  3. asteptam si in romania o astfel de libertate si un cartier asemantor, de ce nu?

    ReplyDelete
  4. @Muritorulderand - bine ai poposit in vizita la mine! Da, de ce nu? Insa la cum evolueaza lucrurile p'acolo se pare ca mai curge apa multa pe garla...Toleranta e cuvantul cheie!

    ReplyDelete
  5. Am ajuns si la articolele despre Montreal si vreau sa spun un "Multumesc" pentru ca sunt bine venite informatiile acestea pentru un nou sosit.
    Multumesc si astept cu nerabdare si impresii despre West Island!
    (Cristina)

    ReplyDelete
  6. @Cristina - ma bucur ca ti-au fost de folos micile informatii (mi-ar fi prins si mie bine acum cativa ani...):)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails