Saturday, August 22, 2009

Une vie bohème et pleine de charme…

O poti gasi in cartierul Plateau – oglinda vie a orasului. Un cartier plin de farmec, poezie, arta, culoare si dinamism. De altfel, detine titlul de cel mai simpatic cartier al metropolei, suprematie care n-a putut fi detronata nici macar de faimosul Westmount (o zona de vip-uri) si nici de Old Montreal. Plateau este zona din Canada cu cea mai mare concentratie de artisti. La fiecare pas intalnesti un butique, o epicerie fina, o cafenea, un bar, un restaurant sau o terasa. Amator de teatru? In Plateau, teatrul e la el acasa, cum s-ar spune.

Cu numeroasele sali de teatru mici, intime si cochete, o iesire la teatru, e un bilet spre alte lumi…Artisti, intelectuali, studenti, tineri toti traiesc intr-o armonie greu de imaginat, se amesteca si formeaza un mozaic uman extraordinar de viu si colorat.

Este un cartier in carte party-urile sunt hiper prezente, incep in casa si se continua in racoarea noptii pe scarile atat de populare ale caselor, scari care de altfel definesc si dau acea nota distincta a arhitecturii cartierului. Imposibil sa n-o recunosti!

Numele simplu de Plateau i-a revenit in urma situarii geografice, pozitionat pe o colina, ca o terasa a strazii Sherbrooke. Este strabatut de 4 artere principale si foarte cunoscute, fiecare cu sharmul ei aparte.

1. Bulevardul Saint Laurent, numit popular « la Main », unde intalnesti la tot pasul numeroase magazine – charcuterii apartinand la diverse comunitati etnice. Printre cele mai renumite si recunoscute mondial se gaseste si celebra Schwartz’s – hebrew delicatessen.

A fost fondata in anul 1928 de Reuben Schwartz, un emigrant evreu roman. De atunci si pana in zilele noastre, aceasta charcuterie vinde cea mai innebunitoare si delicioasa carne de vita afumata, pregatita dupa o reteta pastrata secreta cu sfintenie de-a lungul anilor.

Faima acestei charcuterii a depasit de mult limitele Montrealului, ale Canadei chiar, cucerind intreaga lume. Artisti din toate colturile lumii care poposesc aici, inevitabil unul din popasuri il fac la aceasta charcuterie.

2. Rue Saint Denis – o artera renumita vara prin terasele ei, atat de pitoresti si viu colorate arhipline de tineri hippy si non – conformisti.
3. Strada Prince Arthur – care abunda in restaurantele tipice « apportez votre vin ». Sunt acele restaurante care n-au licenta de alcool si deci n-au dreptul sa vanda alcool, dar la care in schimb mananci ff bine si-ti poti aduce sticlele tale de vin si navetele tale de bere. Intre noi fie vorba, e chiar mai fain in modul asta, avand in vedere ca intr-un local bautura este destul de scumpica.

4. Strada Mont-Royal – micuta, cocheta, cu buticuri de toate felurile, cu magazine de antichitati, numeroase librarii si anticariate cochete si sa nu uit, multe florarii. De altfel la gura metroului se afla o mini – florarie deschisa tot timpul anului un real bijou. Nu stiu cine-i proprietar acolo, insa are un simt fin si subtil al decorarii, Fiecare anotimp sau sarbatoare cu decorul ei : flori, bostani pictati si decorati de halloween, brazi impodobiti, rosii mici, ardei, pomisori, pasarele, broscute, fantanele, o minunatie…

La caderea noptii, Platoul devine in mod particular animat si plin de voie buna. In afara de party-urile care numai orb si surd sa fii sa nu le vezi si sa nu le auzi, sunt barurile, restaurantele, terasele care se anima, pur si simplu explodeaza de viata. Se incing discutii pe tot felul de teme intre vecinii de masa, iar in final, la inchidere, toti sunt prieteni intre ei si se despart cu senzatia ca se cunosc de-o viata…Trotuarele si strazile sunt in plina efervescenta. La modul cel mai serios, viata de noapte in oras se intampla in Plateau.
Peste toate cele mai sus povestite, este unicul cartier din Montreal unde efectiv n-ai nevoie de masina. Absolut tot ce vrei sa-ti cumperi gasesti daca nu la primul pas, atunci la urmatorul colt.

Am un of cat casa si-un regret imens ca n-am locuit fizic in Plateau. Parca-mi pare rau sa traiesc aici, si sa nu gust macar un an din viata asta boema si plina de charme care ti-o ofera Platoul…Cine stie…poate intr-o zi…


14 comments:

  1. Imi pare bine ca ai inceput sa ne prezinti Montrealul :)

    ReplyDelete
  2. @Lola - draga mea Lola, incerc sa fac asta, putin cate putin, si trebuie sa recunosc ca m-au inspirat posturile tale prin care cu atata arta ne dezvalui mereu cate o particica din NY. :).

    ReplyDelete
  3. :)
    Frumos. Nu uita Duluth totusi si Prince Arthur iar totusi.
    Asteptam si continuarea
    Multumim
    O zi foarte buna pana la ...vara indiana.:)

    ReplyDelete
  4. @ Belle de Jour - Soit la bienvenue! Multumesc, va urma si continuarea, usor-usor. Ah, verile indiene...ce frumoase sunt, si apar exact cand crezi ca da gerul;)

    ReplyDelete
  5. :)
    cam asa ceva cu dansele.
    asteptam si continuarea la ...itinerariul in continuarea lui Le Plateau...Outremont...Hochelaga ....Westmount...etc...
    Multumesc anticipat
    Si o zi buna in continuare

    ReplyDelete
  6. Superb ! Pare un cartier minunat, cu o viata plina de veselie si naturalete. Pozele sunt tare frumoase, casutele cu scarile lor exterioare si viu colorate sunt expresive si imbietoare. Grozav !

    ReplyDelete
  7. @Danangib - bine ai venit!! Asa e, intr-adevar e plin de magie...Multumesc.

    ReplyDelete
  8. ce chefuri trageam in plateau pana-n zori de zi!!!iar cu Schwartz, intr-o zi un coleg imi propune sa ma duca undeva unde se mananca bine si ieftin. Cum sunt amator mereu de asa ceva, am ajuns la Schwartz. Impresia de dinafara nu mi-a zis nimic, dar cand am inceput sa mananc de fapt haleam, infulecam...Cel putin o data pe saptamana tot ajungeam acolo! cool!

    ReplyDelete
  9. @andy - deci ai amintiri frumoase din Plateau! ;)

    ReplyDelete
  10. Frumoasă incursiune... Am mers la pas...

    ReplyDelete
  11. @Cristian - bine ai venit. Welcome anytime!

    ReplyDelete
  12. Cu mare, mare plăcere, trebuie să recunosc...

    ReplyDelete
  13. POATE e bine de precizat ca spelunca "plateau" se suprapune aproape in totalitate cu "le village", adica teritoriul abandonat gay-lor si lezbienelor... "artisti" ratati, vesnici studenti, debusolati, dezechilobrati, ciudati, drogati sau nu...
    in ce priveste "olteanul swartz" numai ieftin nu e... deoarece pretul e doar dublu, fata de orice alt "expres" ce vinde sandwich-uri cu carne de vita afumata!
    cu alte cuvinte naivitatea, snobismul, promiscuitatea... la fel ca minciuna rafinata damboviteana... SIGUR SE PLATESTE SCUMP IN CEL MAI SCURT TIMP!
    orice montrealez cu oarecare cunostiinte civice, stie ca "swartzu" a fost re-vandut de "oltenii originali din palestina" de n-spe ori... asa ca, nu mai are decat legenda legata de Romania... iar majoritatea ce lucreaza acolo in ultimii 20 de ani sunt arabi veritabili!

    ReplyDelete
  14. @anonim - Plateau ca asezare geografica difera bine de Le Village. Daca ar fi fost situate pe aceleasi coordonate fi convins ca s-ar fi numit intr-un singur fel. Nu e cazul. In ce priveste faima lui Schwartz, ce-i al lui e al lui! Tu chiar crezi ca si-ar fi facut un renume daca ar fi vandut un sandwich ordinar cu o carne ordinara de vita, ca orice sinistru fast food din colt de strada? Referitor la bani, nu mai e cazul sa-ti spun ca pe continentul asta fiecare stie bine pentru ce plateste, fiecare cent in plus are valoarea lui.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails