


It's worth the trip. Chiar si numai pentru doua ore, merita sa te teleportezi un secol –doua in trecut.
La multi multi ani in viitor!!!! Meilleurs Voeux 2010! Happy New Year 2010!!!!
Sursa foto: attractionsontario.ca, fencibles.ca
Cu timpul, cateodata, ceea ce conteaza, nu este ceea ce avem, ci ceea ce am renuntat sa avem...
De venit vine si lasa fiecaruia cate un mic cadou, chiar daca nu-l primesti invelit in hartie poleita…Mos Craciun imparte caldura si pace-n suflet….si multe cadouri, daca n-a cazut Bursa…
Eu le urez tututror celor ce ma citesc sa aiba parte de un Mos Craciun care nu depinde de indicele bursier, Craciun fericit si sarbatori pline de magie. Si va mai doresc sa traiti un mic miracol.
Si nu in ultimul rand, nu uitati ca "there’s nothing sadder in the world than to awake Christmas morning and not be a child". (spunea - Erna Bombeck)
Trebuie sa recunosc ca n-am mai « blogait » de mult timp, iar acum, azi, in seara asta precisa cand am facut-o m-a napadit nostalgia, invidia si bucuria. Nu stiu précis in care ordine, s-ar putea sa fi fost simultan, ca prea m-a afectat trairea.
Nostalgie – pentru ca mi-am pierdut poezia si metaforele. Si nu stiu cum naiba fac, dar dau numai peste poezie; si mai deschid un blog si mai gasesc cateva metafore si tot asa. Sa nu se inteleaga gresit. Mie imi place la fel de mult si poezia si metafora, numai ca ele s-au distantat de mine sau eu de ele, habar n-am. Si cand ma gandesc c-am castigat cateva premii literare pe vremea cand purtam cordeluta alba…Si cred c-am o explicatie. Intre etapa cordelutei albe si cea de’acum s-au perindat cateva personalitati diferite… bref, ca sa se stabileasca cea care sunt acum. Jadis, eram atat de timida, blanda si suava incat exprimarea care-mi venea ca o manusa era prin poezie si metafora. Plus ca n-aveam curajul sa spun direct ceea ce-as fi vrut si-atunci poezia era cea care ma salva, poezia si metafora. Cine intelegea mesajul era ok, cine nu, imi spuneam ca eram prea subtila pentru mintea lui desi mi-ar fi placut sa cred ca inteleg toti poezia si metafora. Bref, acum sunt atat de directa si incisiva incat nu ma mai pierd in poezii. Vreau sa ma asigur ca mesajul a fost receptat si inteles de cel caruia i-a fost trimis. Pentru asta n-am nevoie nici de metafore…
Invidie – pentru ca nu am timp sa scriu pe cat as vrea, ha, si pentru ca altii au. Lucrez la ceva, asta cand ma adun din alte 1001 treburi. Timpul trece atat de repede cand faci ceva, pur si simplu am senzatia ca zboara. Am clipit o data si-a trecut ora, inca o data inca-o ora samd. Deci eu va zic, sunt bolnava cu timpul asta si mor de oftica cand ma prinde noaptea si pur si simplu mi se inchid ochii sau simt c-am nisip in ochi iar eu n-am terminat ce-mi propusesem sa fac…Poate ca-mi propun prea mult. Cred ca vreau sa recuperez timpul de pe vremea cand zaceam rapusa de burnout.
Bucurie – pentru ca desi n-am o scriere angelica, si nici nu scriu des, si nici nu sunt atat de activa pe alte bloguri (motivul e mai sus!) am totusi o mana de cititori fideli, unii sunt mai noi, desi eu ii citeam de mult si mai din « umbra », iar altii sunt mai vechi, sunt printre cei care mi-au spus « buna » inca de la primele postari. Si tuturor le cer un pic de compasiune si de intelegere fata de frecventa postarilor si cometariilor mele.
In rest: zi de votare - dar nu si pentru mine.
Da, desigur in fata legii, suntem egali. Legea e desupra tuturor. Stim asta. Nimic nou.
Sunt insa situatii in care unul e mai cu mot, mai destept sau mai pilos. Cunosc situatii de gen de pe vremea cand inca eram in Romania si-mi mancam covrigul de dimineata in statia de masina. Pentru ca autobuzul venea numai la multiplu de 30, in statie cand suna ceasul fericit de trecea masina eram déjà lejer 40 de persoane. Desigur, se urcau primii cei care aveau inaltimea si greutatea peste medie iar tupeul cat caru’. Sa nu mai amintesc cum in spital nasti « mai usor » si mai uman daca te « distingi » prin ceva sau cu ceva. Oho…si lista continua. Desigur asta se intampla in Romania.
Ca aici altfel sta treaba. Suntem prinsi intr-o isterie nebuna vis-a vis de gripa AH1N1.
A inceput campania de vaccinare. In unele centre cozile se fac din timpul noptii. Cu toata incertitudinea care planeaza asupra vaccinului, oamenii merg la vacinare, poate cu indoiala in suflet, dar merg. Spitalele sunt cu urgentele pline la refuz. Oamenii sunt panicati. E o isterie colectiva. Pe fondul acestei nebunii, s-a intamplat ca un ministru sa ajunga cu copilul lui intr-o astfel de urgenta a unui spital, tot din cauza gripei. In sala de asteptare erau parinti cu copii asteptand sa vada un medic de 5-6 ore. Ei bine, acest ministru ajunge la spital, la triaj, si la nici 20 de minute baiatul lui e chemat sa fie vazut de un medic. A inceput o adevarata razmerita acolo, in sala de asteptare. Adica, cu ce e mai breaz baiatul ministrului decat oricare copil d’acolo, care déjà astepta de 6 ore ? Cazul a fost mult mediatizat. S-a ajuns pana acolo incat ministrul sanatatii a afirmat ca va concedia orice asistenta care va mai face vreun favoritism cuiva, indiferent de statutul social sau politic. Timpul de asteptare depinde de gradul de urgenta cu care-ai fost « diagnosticat » la sala de triaj, numai de asta si de nimic altceva. De cand cu asta, ziaristii-jurnalisti au mai descoperit cum un anume cantaret de p’aici s-a vaccinat prioritar pe baza cantecelor fredonate de-a lungul anilor, ci nu pe baza factorilor de risc. Cantaret care la fel a fost aratat cu degetul, ca si ministru din poveste (ulterior dinsul a declarat ca baiatul sufera de astm si de asta a fost luat si vazut in prioritate). Pentru mine, aspectele astea conteaza mai putin. Eu am ramas surprinsa de atitudinea luata impotriva acestor « scapari » omenesti.
Pe cat de ireal pare, pe atat de adevarat este, aici lumea chiar reactioneaza.
O cheie pierduta e o usa inchisa, o cheie gasita – o poarta deschisa.
Noh, nu stiu cat e de adevarat, insa eu colectionez chei, si cheite (mai putin chei franceze si cheia sol). Si cum am strans déjà o mica - mare gramajoara m-am gandit eu ca n-ar fi rau sa experimentez din cateva un mic tablouas. (asta pana voi finaliza unul mai mare care am de gand sa-l atarn pe un perete, destul de la vedere.)
Urmare a faptului ca m-am umplut de zel dupa acest tablouas si dupa pomisorul de bijuterii am purces sa-mi construiesc singura niste globuri, nu ca n-as avea destule…insa imi place lucrul manual, sau mai degraba produsul final rezultat. Poate fi un cozonac, o briosa, un fular, tablou sau glob. Nu degeaba se spune ca ce-ti faci tu cu mana ta e bun facut…
Nu le-am gasit inca nici o utilitate, insa asta nu m-a impiedicat sa-mi fac stoc de hartie colorata cu sclipici, suficient de multa sa-mi iasa lejer inca vreo 6 globuri pe langa cele 4 care le am.
N-am mai tricotat – crosetat de mai bine de 15 ani. Ma gandesc ca n-ar fi rau sa ma apuc sa-mi fac un sal sau mai bine sa nu ma arunc din prima la modele grele, o paturica ar fi cel mai indicat. Nici paturelei n-as putea spune ca i-as gasi in viitorul apropiat vreo intrebuintare, in afara de a zace azvarlita pe vreo canapea…insa, pentru cine nu intelege, e patura MEA. (made by me)
Talente nene, talente… (poate as mai avea totusi cateva idei…)
Iata c-am primit si eu de la Danangib , prima leapsa decand cu blogul asta. Nu c-as fi o amatoare a lepsilor, dar daca e prima, nu pot s-o refuz. Se cheama leapsa colorata iar mie mi s-a « repartizat » culoarea galben. Cum la galben stau cam prost, am obtinut o derogare, si voi folosi auriu.
Pasul 1. Se aleg obiectele din casă de culoarea asta şi se face o listă a lor.
- un buda, 2 porumbei, 2 broscute, 2 turnulete, bomboane Werther’s
Pasul 2. Este scris un text nu prea stufos legat de unul dintre obiectele respective - textul poate să fie si-n versuri pentru cine are inspiratie. Acest text se postează pe blogul personal împreună cu o fotografie a unui obiect colorat din lista de la pasul 1.
Text broscuta – sta pe o masuta la intrare, si am grija, cand sterg praful, sa o orientez cu capul spre casa si fundul spre usa
Text buda – l-am postat pe o etajera, alaturi de un lucky bambus. (zic eu ca se completeaza bine…)
Pasul 3. Leapşa fiind colorată cea/cel care dă leapşa mai departe poate schimba sau nu culoarea în cauză. Singura limitare este să menţină condiţiile de la punctele 1 şi 2. Leapsa e data mai departe cu o singura culoare.
Pasul 4. Se dă "leapşa" mai departe la câte persoane se doreşte.
Eu am sa o dau mai departe la Acuarele cu albastru.
Acest “beyond a reasonable doubt” nu-mi da deloc pace de ceva timp incoace (na, inca putin si trec la poezie, ca prima rima déjà mi-a iesit din condei, sau tasta, whatever) Si cum spuneam, de cateva zile analizez pe toate fetzele si toate contextele fascinantul « hors de tout doute raisonable » (pe romaneste am traduce cam « dincolo de orice dubiu / indoiala rezonabil/a), termen indelung utilizat in dreptul penal. Nu ma lansez acum in explicarea a ceea ce inseamna asta, insa am sa zabovesc asupra acestui « raisonnable ». Va zic sincer, eu n-am intalnit cuvantul « rezonabil » atat de des utilizat pe cand traiam in Romania, pe cat de des ma lovesc de el aici. Si m-am ciocnit de acest « reasonable » in atatea moduri si feluri, ca le si enumar rapid - pe de o parte: reasonable doubt, grounds, person, faith, pe de alta parte avem: délai raisonnable si accommodement raisonnable - toate apartinand unei intelegeri intuitive sau de bun simt derivand din context, as putea spune chiar … reasonable comprehension… si cu toate astea am inceput sa am propriile indoieli. Sunt asaltata si sufocata de atata rezonabil, rezonabile si rezonabili.
Unde mai pui ca ce poate fi complet resonabil pentru mine poate fi absolut ne-rezonabil pentru altul …adica imi e dat sa vad extrem de multe culori si nuante ale aceluiasi rezonabil, ca sa nu mai vorbesc de « reasonable limits »…Adica care sunt acele limite rezonabile, si la cine raportam acest rezonabil (sunt convinsa ca un american are alte reasonable limits spre deosebire d’un japonez, sau arab sau chinez, sau whatever)
Si cat reprezinta un délai raisonnable? (o ora, o zi, o saptamana?)
Si ce inseamna sa fi o persoana rezonabila?
Dexul imi explica ca rezonabil e cel care are un comportament rational, cu judecata, cumpanit, cuminte, care se mentine in limite normale, nimic iesit din comun, fara exagerari, cumpatat &co. Potrivit acestei definitii nu prea ma reprezint personal ca o persoana rezonabila 100%.. hm…
Si cu cat trece timpul si mi se dezvaluie alte notiuni de rezonabil realizez ca pana la urma rezonabil e ceva atat de relativ…si asta v-o spun « beyond a reasonable doubt »!
Traiam cu ochii deschisi cea mai incredibila stare de hipnoza in care poti sa te afunzi. Am inceput cu florile de camp, clopotei si toporasi, am continuat colindul lin printre leandrii imensi si colorati, nu stiu cum naiba tot butonand in extaz am nimerit si intr-un Ylang-Ylang, de parca-i simteam si mirosul, ca in final sa ma las prada abandonului pe trandafirii astia cataratori, care mi-au pus capac, sau mi-au deschis mintile la un noian de intrebari, in cazul meu, retorice.
Mah, ca si cum nu era suficient ca ma benoclez la minunatie de flori, care, decand cu somnul agitat ce-l am, nici macar in vis nu le mai vad, o alta chestie m-a tulburat profund. Soarele. Cum naiba toata planeta s-a gasit sa faca poze la flori exact cand soarele straluceste mai generos pe cer? Ca sa mor eu de ciuda acum! De ce nu fac poze la flori cand da cu ploaie, eventual torentiala? Anyway, intr-un final m-am trezit din inertia apocaliptica in care intrasem, insa mi-a ramas asa un gust ca de pelin (sa nu zic amar). Pe scurt, eu am realizat ca vara asta n-am VAZUT flori. Adica le-am vazut, dar de departe, din masina, pironita 2-3 secunde la vreun semafor… insa nu le-am simtit, nu le-am mirosit, nu le-am pipait…Si vorbesc aici de florile care cresc in pamant, nu de cele care le cumparam frumos impachetate de la florarie. Alea le am mereu in casa. Uite asa mi-am dat eu seama ca anotimpurile (vara – iarna) isi deapana apanajul floral fara ca macar sa realizez ca de ex s-a dus vremea petuniilor (degeaba le mai caut ca disperata prin gradini) si ca maine-poimaine se trec si crizantemele, iar decand cu revelatiile astea am luat seama mai bine la ce-i p’afara prin copaci (ca flori ioc) si-am constatat ca frunzele sunt déjà ba galbene, ba rosii.
Si ma bucur c-am putut sa observ macar asta, pentru ca ma voi scula intr-o dimineata si nu voi mai vedea nici urma de frunze in pomi.
Si de cand cu toata tevatura asta iscata de trandafirii astia, pe langa multe revelatii ce le-am avut ma mai roade o intrebare.
- voi cand v-ati intepat ultima data incercand sa rupeti un trandafir? (vreau sa precizez : trandafir adevarat salbatic si natural, nu surogat fara ghimpi cu tulpina lunga si dreapta fara imperfectiuni pe care-l gasim in florarii).
Cui naiba ii mai pasa? Cand acum te contopesti cu iarba si natura si cand iti sade mai bine la un picnic decat intre patru pereti? Afara, pescarusii isi dau concurs de cantat, bucurandu-mi diminetile cu glasciorul lor pitigaiat si certaret.
Veveritele zburda din sosea in pom si din pom pe terasa, muscatele au inflorit runda a doua…De bucurie am spalat si masina si mi-am cumparat si vreo cateva bluzite de vara si era sa uit, si doua gentute (tot de vara), ca deh, daca tot a venit, sa ma primenesc cum se cuvine…
Si pentru ca tot sunt intr-o stare zen, am « urcat » din nou pe Mont Royal sa admir, intr-un soare mai mult decat generos, minunea de oras in care traiesc.
Cam asta vroiam sa va spun, si-mi iau talpasita rapid ca afara-i inca soare si-mi trag frumusel un sezlong cu o carte buna in mana dreapta si un whisky in stanga…
Nu pot vorbi despre Old Montreal fara sa trec rapid in revista un pic din trecutul acestuia. To be honest, nu prea stiu cu ce sa incep, n-as vrea sa plictisesc, si nici nu sunt prea buna la mentiuni istorice, decat daca ma privesc personal…
Presupun c-ar fi indicat sa incep cu Jacques Cartier, figura deosebit de importanta in istoria Quebecului. In Montreal, in semn de recunostiinta exista chiar si un pod impunator ce-i poarta numele, pod ce leaga insula cu partea de sud a fluviului St Laurent iar chiar in inima orasului vechi exista o Piata ce poarta acest nume. Acest personaj a debarcat aici in 1535 pe o asezare indiana numita Hochelaga (in prezent exista un cartier ce poarta acest nume). Cu toate astea Montrealul a fost colonizat permanent abia peste un deceniu. Stim din istorie ca scopul acestor fondatori era salvarea paganilor salbatici, convertindu-i la crestinism si salvandu-le sufletele de la pacatul etern…bla –bla…
Prin secolul 17 cei ce traiau in Montrealul de atunci au realizat ce banet le aduce comertul cu blana de castor, asta si pentru ca in moda d’atunci a Europei erau la mare voga palariile din aceasta blana. S-au dezvoltat companii si afaceri infloritoare pe blana castorilor. Cred ca erau foarte multi; si acum sunt, exista chiar si un lac, in inima Montrealului care se numeste « Lacul castorilor »…Ce s-o mai lungesc atata, in anul 1763, Noua Franta (cum se numea Quebecul) devine colonie britanica. De unde si bilingvismul…(pentru cine e… ca-s destui care nu sunt…bilingvi)
Intre Strada St Pierre si Notre Dame exista Place d’Armes, inconjurata de banci din trei laturi. Aceasta a fost odinioara inima financiara a Canadei dominate de englezi.
Mai la sud se afla Basilique Notre Dame, un simbol al romano – catolicismului din Quebec. Se vrea a fi o copie a celei din Paris, dar nu chiar… Fatada celei de aici este extrem de simpla pentru ca pe vremea constructiei, prin 1829 nu existau pietrarii. In schimb, interiorul ei este cu totul deosebit. Ornamente minunate si decoratii care te lasa fara suflu, sincer! Peste tot picturile sunt ornate cu aur, iar fondul se distinge printr-un albastru viu. Superba! Lipita de catedrala, pe zidul estic se afla cea mai veche cladire din Montreal, Séminaire de St-Sulpice, construita in 1685. Sulpicienii fusesera pe vremea aia superiorii tuturor mosierilor din intreaga provincie. Si acum, la peste 300 de ani seminarul continua sa fie tot resedinta lor. Ce fac ei acum, nu stiu, sincer si nici nu cred ca vreau sa aflu! Putin mai incolo, se afla Banque de Montreal, cea construita in 1847, un edificiu impunator.
Sursa foto
Mai la vale pe Notre Dame gasim Palatul vechi de justitie…cea care are un turn de argint.
La sud de Notre dame in sfarsit gasim Place Jaques Cartier. O piata foarte populara cu multi artisti ambulanti, pictori si cantareti. Buticuri, cafenele, galerii de arta, restaurante, promenade… Frumos pentru turistii care au timp de cascat ochii si bani de cheltuit in restaurantele de aici extrem de scumpe…Eu am fost cu sotul odata sa petrecem o cina romanitca intr-un lacas din Old Montreal. Ne-am simtit minunat, ha, eram singurele gaini ale restaurantului, muzica ne canta in surdina, chelnerii roiau extrem de discreti in jurul mesei iar daca inchideam ochii puteam chiar sa ma imaginez in filmul Once Upon a Time in America…Ne-am trezit brusc din basm cand a venit nota de plata. Ce amintiri frumoase!
Tot p’aici p’aproape se afla un butic unde se traieste un Craciun perpetuu – Noel eternel. Te cuprinde asa o senzatie stranie cand intri in el in slapi si bermude! Nu stiu de ce, dar parca s-a impamantenit asa, cand « magazinezi » globulete si beteala afara sa fie gerul Bobotezei…
N-am vorbit de zecile de muzee care se gasesc aici, desi poate pentru iubitori era pasionant, dar sincer, nu mai am chef.
Ah, si-am uitat sa precizez ca-n vechiul oras, inca te mai poti plimba in caleasca! Ce pitoresc…
Una peste alta, este un colt de oras pe care nu-l abordez decat cand am musafiri veniti de peste ocean. Nu ca n-ar fi interesant, dar pur si simplu ma copleseste atata istorie si furnicarul de turisti care stau lipiti de asfalt facandu-si poze langa toate statuile si edificiile!