Friday, April 10, 2009

Mirosuri si amintiri

E stiut ca mirosurile au darul sa ne transpuna cu viteza uimitoare in cele mai ascunse unghere ale mintii. Cu ajutorul lor putem retraii momente uitate si ingropate de zeci de ani. Am trait si continui sa traiesc sporadic experienta asta. E suficienta o adiere suava, un miros specific ca un intreg episod sa ti se depene prin fata ochilor, exact ca un film. Cu ceva timp in urma am dat peste un spray de camera cu un miros floral. Insa din tot buchetul de flori se desprindea net un ANUME parfum. L-am recunoscut imediat desi mai bine de 25-30 de ani nu l-am mai simtit. Parfumul rerspectiv il da o floricica de camp, atat de draga mie si atat de parfumata. Nu stiam nici macar cum se numeste. In final am descoperit misterul, dupa lungi cautari. E incredibil cum un simplu parfum poate deschide larg usa unui trecut foarte indepartat si te copleseste cu amintiri una mai intensa ca alta.


Unele iti induc o stare de voie buna, altele te cufunda intr-o tristete amara si neagra si oricat ai vrea sa schimbi ceva, nu mai poti. E déjà tarziu. Mirosurile ti s-au impregnat in sistemul genetic atat de profund, ca orice incercare de a le uita e in zadar.

Dintre multitudinea de mirosuri ce le port genetic in simturi se detaseaza by far: mirosul florilor de liliac si al musetelului, mirosul ierbii cosite si mirosul pamantului dupa ploaie.

3 comments:

  1. Mirosurile, da... Ce fericire ca putem condensa in ele atatea amintiri!...
    Pamantul ud imi reaminteste de simplitate si sinceritate, adevar.
    Liliacul inseamna intodeauna sarbatoare, bucuria exploziva a naturii in plina primavara. Liliacul intotdeauna canta si rade, binecuvantand.
    Musetelul ma transpune in stari blande, aproape volatile, de liniste si securitate. Are un miros de vindecare si bunatate.
    Fanul... odihna, meditatie, liniste... infinit.
    Ma bucur ca ai scris despre asta, m-am intors in multe momente placute din timp, citind!...

    ReplyDelete
  2. Apropo de mirosuri, am si eu o mica problema... sotia mea e obsedata cu betzishoarele parfumate... la mine acasa tot timpul... in orice loc... potzi simtzi tot felul de arome... care mai decare mai imbietoare... credetzi-ma, nu-mi pot imagina ca mai pot trai intr-o casa fara sa miroasa a Liliac sau a Jasmin sau a alte 32 de arome... ca 32 de arome i-am cumparat... am facut comanda speciala in US de 32 de pungulizte cu cate 100 betzishoare de 32 arome diferite... deci in total avem 3200 de betzisoare... imaginatzi-va... ani de zile de arome... e adevarat, sunt cateva cam inecacioase... dar majoritatea sunt imbietoare... acum ca sa fiu si mai sincer:
    1. viatza sexuala mi s-a imbunatatzit simtzitor (viagra e mic copil)
    2. pofta de mancare mi s-a micshorat (am inceput sa urasc mirosurile de prajeala si fierturi)
    3. am inceput sa fiu mai romantic (cumpar involuntar flori pentru EA odata la 2 saptamani)
    4. sunt mult mai optimist (am sa traiesc cel putin pana in anul 1064)
    5. si nu in ultimul rand, imi place sa vin acasa... e un loc minunat

    Asha ca o sugestie: fetelor, folositzi aceste betzishoare ("incense" in engleza) cat mai des shi pe prin toata casa... fac minuni!!!

    ce sa mai zic? sunt fericit... viatza mea e foarte aromata :)

    ReplyDelete
  3. @acuarele: sunt un om al mirosurilor, daca as putea spune asa...
    @Sadness Planet: cand se termina stocul mai cumperi altul? Si da, sa mirosi primavara anului 2064, pe o banca intr-un parc, ce frumos!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails